Vad är Tagghudingar?

Tagghudingar är en mycket gammal stam av marina djur vars namn betyder "taggig hud" på grekiska. Detta namn är felaktigt, men eftersom inte alla tagghudingar har taggar. Deras mer passande universella drag är gemensamma anor, bland annat en unik vattenbaserad kärlsystemet, och ofta fem gånger symmetri. Om de inte alltid visa femfaldig symmetri (sjögurkor tagghudingar, och de har bilateral symmetri), tagghudingar känd för ofta leker med typiska bilaterala symmetrin trend, som i sjöborrar (Radial symmetri), och de många sjöstjärnor och dollar sand (femfaldig symmetri). Tagghudingar är en av flera phyla som endast marina. är den första kända tagghudingar tros vara Arkarua , en gammal skiva-like fossila ca 1 cm i diameter med en fem-faldig mönster av bucklor som leder forskare att klassificera det som en trolig tagghudingar. Detta fossil datum till Late Ediacaran, ungefär 550 miljoner år sedan. Annat än att den första vissa tagghudingar visas i tidig kambrium, cirka 530 miljoner år sedan. Innehåller 7. 000 levande arter, tagghudingar är den näst största stam av deuterostomes efter RYGGSTRÄNGSDJUR (ryggradsdjur), som är den dominerande stora arbetsföra stam på land.

Mycket flexibel, tagghudingar finns på alla hav djup, från tidvattenmiljön zon till abyssal zonen, miles på miles under ytan. Det finns två huvudsakliga subphyla av tagghudingar, den rörliga Eleutherozoa, vilket inkluderar sjöstjärnor, ormstjärnor, sjöborrar, dollar sand, prästkragar hav och gurkor hav, och sessile Pelmatozoa, vilket inkluderar crinoids (fjäder stjärnor). Den mobila subphyla kryper längs havsbotten med hjälp av en muskulös fot, och är specialiserade för att konsumera bottom-invånare som få andra ocean djur kan.

Tagghudingar är betydande eftersom de är bland de enda stora djur som kan överleva i den fullkomliga öknen som kännetecknar de flesta av världens hav. Deras skelett FOSSILISERA lätt och ger viktig biogeografiska information paleontologer. Många kalksten formationerna är uppbyggda av tagghudingar skelett, och några paleontologer tror att den evolutionära strålning av tagghudingar svarat för en plötslig ökning av mångfalden av marina Mesozoikum livet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.