Vad är Supercavitation?

Supercavitation är en märklig teknik som de flesta aldrig har hört talas om. Genom att minska dra på ubåtar och torpeder med en faktor på 60-70%, kunde supercavitation förvandla den smygande värld ubåtskrig till något mer som luftstrider, med föremål som flyger fram och tillbaka i hastigheter mycket snabbare än ubåtarna vi vet.

Supercavitation utnyttjar fenomen kavitation, något som ubåt designers brukar försöka undvika. Det skulle fungera på följande sätt. När näsan av en torped eller ubåt är formad på ett visst sätt, oftast platta med skarpa kanter, skapar det alltför mycket drag genom vattnet. Men utformningen av näsan accelererar vatten den går igenom vid snabba hastigheter, vilket ledde till förlora tryck och förgasas till bubblor. Detta följer av välkända Bernoullis princip, som säger att vätska hastighet och tryck /densitet är relaterade. När hastigheten ökar densiteten sjunker. När densiteten sjunker under ångtryck av vattnet förångas vattnet tills den saktar ner tillräckligt för att recondense. Genom riktat vaporizing så mycket vatten som möjligt, en superkaviterande ubåt eller torped kan skapa en bubbla luft stort så att det omfattar hela fordonet. Detta är en positiv feedback process-att mer vatten förångas när den speciellt utformade näsa, mindre dra på fordonet, desto lättare blir det att gå ännu snabbare och förånga mer vatten. Den främsta nackdelen är att en superkaviterande objektet är extremt hög. Det kannor vatten med sådan överge som en stötvåg skulle härrör ur fordonet där det gick. Detta, tillsammans med tekniska utmaningar är anledningen superkaviterande ubåtar ännu inte har utvecklats, även om de är på gång. Superkaviterande torpeder har haft begränsad användning.

Som med många intressanta tekniska framsteg, torpeder utnyttja supercavitation utvecklades ursprungligen av tyskarna under andra världskriget. Därefter de var övergivna och tas upp av ryssarna. På senare år har USA tagit ett stort intresse för teknologi, arbetar på en "Underwater Express" program för att skapa en superkaviterande vattnet slagskepp. Utveckla kraftfull underwater militär förmåga är av vikt för nationell säkerhet på grund av hotet av atomubåtar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.