Vad är Praseodym?

Praseodym är ett metalliskt grundämne som klassificeras i sällsynta jordartsmetaller grupp i periodiska systemet. Den har ett antal industriellt bruk, och vissa konsumenter har antagligen samverkat med produkter som innehåller praseodymium. Liksom andra sällsynta jordartsmetaller, är praseodym inte nödvändigtvis ovanliga; namnet hänvisar till faktorer som andel kemiska egenskaper, snarare än deras överflöd. I naturen, oftast praseodym finns i mineralföreningar, och det utgör nästan 10 ppm i jordskorpan.

Pure praseodymium är en mjuk, silvervit metall som är mycket formbart. Det är utsatta för korrosion och vanära, och utgör en karakteristisk grön matt när den utsätts för luft. Elementet är vanligtvis förvaras i mineralolja eller i förseglade behållare för att undvika detta problem. Elementet har ett atomnummer 59, och det identifieras med symbolen Pr om det periodiska systemet. Salterna av praseodymium är svarta, och de kan förvärras med ett sortiment av andra material för olika industriella ändamål. var isolerade Elementet och namngivna av baron Carol Auer von Welsbach 1885. Welsbach arbetade med didymium, en metall som Carl Mosander felaktigt identifierats som ett nytt inslag i 1841. Welsbach identifierat två delar, neodym och praseodymium, när han grävde djupt in i detaljerna i didymium. Han döpte praseodymium med grekiska rötter prasios , för "gröna", återspeglar den vanära som bildas på detta element, och Didymos , för "Twin. "

är Elementet används ofta för att skapa en stark gul färg i keramik och glas. Praseodymium används också i båge belysning och metallegeringar såsom misch metall, en förening som används vid tillverkning av tändare. Praseodymium visas också i starkt specialiserade legeringar används för att göra flygplan, och att vända zirkonia en gul-grön färg. Vissa forskare har använt inslag i laboratorieexperiment också, och i vissa fall det används i magneter i stället för neodymium, vilket kan bli dyrare.

Detta element verkar inte vara extremt giftigt, även om man har vissa radioaktiva isotoper. Det kan också vara farligt att inandas damm eller rök från praseodymium medan det bearbetas, vilket är fallet med någon metall. Förtäring av denna del bör förmodligen undvikas, eftersom säkerheten inte klart har fastställts. Det är också en bra tumregel att ta del av säkerhetsåtgärder på kommersiella produkter, eftersom praseodym kan säkert vara legerat med mer giftiga metaller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.