Vad är Paecilomyces?

Paecilomyces är en svamp släkte som finns brett fördelade över världen i smuts, mat och döda växtdelar. Många miljöer inklusive bostäder har naturligtvis vissa Paecilomyces arter, och denna svamp inte generellt medföra negativa hälsoeffekter, utom hos personer med nedsatt immunförsvar. Ytligt, kan Paecilomyces svampar likna Penicillium mögel, men dessa två släkten är helt olika. Dessa svampar form glödtråden-liknande strukturer, sprids för att skapa en koloni av pulver mögel som kan ha en struktur som liknar mocka eller sammet i vissa arter. Kolonin startar vanligtvis ut krämig i färg, och kan utveckla röd, gul, brun, rosa och lila nyanser, bland annat. Till skillnad från de fysiskt liknande Penicillium, inte utveckla Paecilomyces inte grönaktiga kolonier. Vissa arter kan utveckla en sötaktig lukt, särskilt när det gäller äldre kolonier.

Svampar i detta släkte reproducera asexuellt genom knoppande och producera sporer som sprids till omgivningen. Flera arter är termofila, vilket innebär att de trivs i höga temperaturer. Detta kan vara problematiskt för människor som försöker undanröja dem, som värme ofta används i förvaltningen av mögel och svampar. Men många är känsliga för fungicider, som kan användas i situationer där Paecilomyces arter skapar ett problem som mögliga väggar. Dessa svampar är intressanta för människor av flera skäl. Den första är att många lever på nematoder, vilket innebär att Paecilomyces kan användas som en form av naturlig skadedjursbekämpning. Svampen kolonisera organ nematoder, slutligen dödar dem med en överbelastning av gifter. Vissa arter även angripa insekter som flugor, få tillträde till kroppen genom en av de öppningar som mun.

Hos människa kan Paecilomyces orsaka ibland mykoser, svampinfektioner i kroppen, oftast när det gäller personer med ett försvagat immunförsvar. Dessa svampar har också varit kända för att orsaka infektioner och sår i ögat, särskilt när det gäller bärare kontaktlinser. En Paecilomyces infektion kan orsaka en rad symptom, bland annat klåda och obehagliga utsläpp. P. lilacinus är de arter som mest sannolikt orsaka sjukdomar hos människor.

En art, P. hepiali , säljs i form av Jinshuibao kapslar i traditionell kinesisk medicin. Svampen odlas som ett alternativ till vilda Cordyceps svampar. En annan vanlig art är s. variotii , vanligen odlas i labbet som ett exempel på Paecilomyces svamp. Vid mikroskopisk åsikter, dessa svampar bilda kolonier som faktiskt är ganska vacker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.