Vad är Metamorphosis?

Metamorphosis är en process som används av vissa leddjur, groddjur, mollusker, Nässeldjur, tagghudingar, och manteldjur utvecklas från en juvenil, larvstadiet till en vuxen skede. Larven kan likna miniatyr versioner av den vuxna, eller ser helt annorlunda, men i de flesta fall har helt olika fysiologi, inklusive särskilda organ. En av de mest populära föreställningar om metamorfos är omvandlingen av en larv i en fjäril. Detta har länge setts kulturellt som en metafor för omvandling och återfödelse, framväxten av en vacker fjäril från en ful larv. Före en metamorfos, wraps Caterpillar sig i ett hölje känd som en kokong. Kokonger kan ha kommersiellt värde-kokongerna silkesmaskar, till exempel, används för att göra silke. Ingen exakt återgivning av siden har ännu skapats i labbet.

Metamorphosis kan permanent ändra organismens förmåga. Till exempel, grodyngel, att larver form av amfibier, rent vatten, men när de metamorphisize, vänder de sig till salamandrar, vattensalamandrar, grodor eller paddor, och få möjlighet att resa på land. Paddor, en typ av groda anpassade för att hindra sig från uttorkning, kan även spendera timmar på land utan exponering för vatten, och överlever bara på fukt från inträngning av smuts. Ibland är skillnaden mellan larver och vuxna formen är så extrem att den mest grundläggande egenskaper, till exempel en notocord (ett slags primitiv ryggrad) befinner sig i larvstadiet men inte med vuxna, som i Vid manteldjur. Man tror att djur kan faktiskt utvecklats från larver form av stationära djur såsom manteldjur. I en visning av ett fenomen som kallas neotony, kan alla ryggradsdjur vara fancy versioner av långlivade Manteldjur larv.

Insekter alla genomgå metamorfos. Det finns två huvudtyper: ofullständig metamorfos och fullständig metamorfos. När det gäller ofullständig metamorfos, varje INSTAR (exoskelett sprider etappen) ändrar endast något från den förra och den organism aldrig ingår ett förseglat kokong, också känd som en puppa. I fullständig metamorfos, omsluter hela insekten sig i en puppa, och ändrar sin kroppsliga form avsevärt. Ett exempel skulle vara en mask förvandlas till en fluga. Det finns många andra exempel på metamorfos, i flera mycket stora djur phyla. Fenomenet med metamorfos försvann tydligen efter groddjur, i stället ersätts med ytterligare tillväxt inuti livmodern.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.