Vad är Homo Sapiens?

Homo sapiens är en typ av tvåbent apa. De arter som utvecklats på savannen och möjligen våtmarkerna i Afrika bara 200. 000 år sedan, vilket gör Homo sapiens en av de nyaste landlevande arter. Homo sapiens är en art bland ett dussintal i släktet Homo , inklusive Homo erectus , som koloniserade Eurasien 2 miljoner år sedan, och Homo neanderthalensis , som bara gick utrotade 30. 000 år sedan. Alla arter men Homo sapiens i släktet Homo är nu utdöda. Släktet Homo avvikit från schimpanser till ca 7 miljoner år sedan, och gorillor 8 miljoner år sedan.

Homo sapiens var inte den första socialt skickliga apan, eller den första tvåbenta apan, eller den första apan bredde ut sig över en stor del av världen, eller det första verktyget som använder apa, eller kanske till och med det första språket som använder apa, men det är den första apan att utveckla avancerad teknik och städer. Även om Homo sapiens är 200. 000 år gammalt, det var inte förrän omkring 40. 000 år sedan att de arter som utvecklat egenskaper som traditionellt förknippas med den moderna människan: konst, musik, system symbol och invecklade ritualer, och inte förrän 10. 000 år sedan i "neolitiska revolutionen "att det utvecklade städerna, arbetsdelning, och jordbruk. Skriva och bearbetning av brons började 6000 år sedan, i Främre Orienten och Mellanöstern.

40. 000 år sedan, Homo sapiens avvek från Afrika, dess förfäder Homo erectus hade 2 miljoner år sedan, och koloniserade hela i Eurasien och Oceanien över ett par tusen år. 10. 000 år sedan, strax före slutet av den sista istiden, Homo sapiens korsade Berings rakt landbrygga i Amerika. Den enda kontinent som inte på allvar koloniserades av de arter som idag är Antarktis. Cirka 50 år sedan, de arter som lyckats skicka ett litet team som jordens naturliga satellit, Luna, blev den första landlevande arter som satte sin fot på en annan himlakropp.

Det finns många kvaliteter som delas av alla medlemmar i Homo sapiens . Dessa kallas Human Universals, och inkluderar kropp utsmyckning, moraliska känslor, klassificering av inre stater, personnamn, egendom, folklore, och hundratals fler. Omkring 70. 000 år sedan, Homo sapiens upplevde en befolkning flaskhals, reduceras till mellan 1. 000 och 10. 000 häckande par. Denna flaskhals är delvis ansvarig för den relativt låga graden av genetisk heterogenitet bland Homo sapiens individer i förhållande till andra arter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.