Vad är Homo Erectus?

Homo erectus är en utdöd medlem av släktet Homo som människor, Homo sapiens , är den enda kvarvarande medlemmen. Den Homo släkte är den fjärde av människoapor, övriga medlemmar är schimpanser, gorillor och orangutanger, alla en del av homonid familjen. Ibland ordet "människa" är synonymt med släktet Homo , trots att Homo erectus var verkligen inte en modern människa. Arten kallas Erectus på grund av dess upprätt hållning och människoliknande gång. Homo erectus levt mellan 1,8 miljoner och ca 500. 000 år sedan (men kanske så sent som för 30. 000 år sedan), nya i Afrika och vandrar så långt Sydostasien.

Även Homo erectus är den längsta livslängd och mest framgångsrika medlem av släktet bortsett från moderna människor, hade en skalle och hjärna endast cirka 75% av storleken på våra. Annars Homo erectus skulle se påfallande liknar en modern människa, mycket mer än sin schimpans-liknande föregångare, Homo habilis . Ändå saknade den förmågan för komplexa tal, vilket framgår av en analys av Turkanapojken exemplar funna i Kenya 1984.

Homo erectus var det första homonid att uppnå många milstolpar : Det var först ut i Afrika och den första att använda eld på ett kontrollerat sätt-om än inte rutinmässigt-kanske så länge som 1,5 miljoner år sedan, även om de tidigaste okontroversiellt datum 300. 000 BC. De var också de första sjöfarare, reser till öarna i Sydostasien. De hade höjd liknar moderna människor dag och en förlängd barndom. Jakt gjordes första systematiska genom Homo erectus , och de har banat väg för andra stora verktyget industri, symboliserad av Acheulian handaxes, som är tillverkade av inskränka på båda sidor av objektet. Dessa var viktiga för skrapning fett från slaktkroppar. Homo erectus också den första kända dödar av mammutar.

De flesta forskare tror att Homo sapiens är en direkt ättling till Homo erectus , och andra är inte så säker. Arter som anses som mer avancerade än Homo erectus omfatta Homo antecessor , H. heidelbergensis och H. neanderthalensis .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.