Vad är Entognathans?

Entognathans, medlemmar i klass Entognatha, är en grupp av HexaPOD (sex ben) leddjur djur nära släkt med insekter, men i allmänhet mer primitiva och basala (avstyckade tidigare) än insekter. Entognathans omfattar tre beslut: Collembola (hoppstjärtar, med över 6000 arter), Larvborstsvansar (800 arter), och Trevfotingar (ibland kallad "Coneheads", med 731 arter). Entognathans tros ha utvecklats sina sex ben form av förflyttning oberoende av insekter och varandra. Trots att placeras i samma klass, entognathans antagligen inte monofyletiskt (härstamma från en gemensam förfader). Ytterligare uppdateringar kan avskaffa klassen helt.

Entognathans är intressanta och viktiga eftersom de har stor myckenhet, ringa storlek, basal position bland levande leddjur, vår bristande förståelse av deras fylogeni, och förmågan hos vissa entognathans (hoppstjärtar ) att bebo extrema miljöer såsom Antarktiska halvön, där de är bland de enda inhemska djur. Entognathans, vars namn betyder "inre käke," ha sina mouthparts interna huvudet kapsel, med endast mycket tips kikar ut. Detta är till skillnad från alla insekter, som har externa mouthparts. Entognathans ansågs vara insekter förrän en närmare analys visade att de alla har grundläggande skillnader från den gruppen. Som nämnts entognathans är små. Den Blind diplurans, som liknar öppet tvestjärtar, vanligtvis 2-5 mm lång, även om några medlemmar av underprissättning släktet Japyx kan uppgå till 5 cm (2 tum) stor. Diplurans lever i löv i tempererade skogar, med deras cerci (svans bihang) för att fånga små bitar av levande och död materia, inklusive kvalster, andra diplurans och svamp. Den rovdjursarter har korta cerci.

Proturans, kallas ibland Coneheads grund av sitt utseende, är en annan grupp av små (>) 2 mm hittades entognathans i marken, i allmänhet inom 10 cm (4 tum) av ytan. Proturans är förmodligen de mest basala av alla hexapods, och kanske ser ut som några av de tidigaste leddjur att leva på land och den första som förgrenar sig från marina kräftdjur, även om detta är spekulativt. De är bland de få hexapods sakna cerci, och är så liten och lätt att missa att de upptäcktes först 1907.

Sista entognathan ordning är hoppstjärtar, som är de mest skiftande, många och kända av entognathans. De anses vara bland de mest förekommande makroskopiska djur på jorden, och finns nästan överallt där det finns jord eller jord-relaterade livsmiljöer och på alla sju kontinenter. Till skillnad från de andra entognathans, hoppstjärtar har ögon, även om deras syn är mycket dålig. Hoppstjärtar är mer rikligt i kallt klimat, ett fenomen stick i stäv med de flesta andra leddjur. De får sitt namn från den svans som de använder för att lansera sig själva från marken och bort från rovdjur. Hoppstjärtar är vanligtvis mindre än 6 mm lång, men vissa arter når 10 mm. Många arter är svåra att se med blotta ögat, är mindre än en mm i längd.

Fler studier behövs för att fastställa det exakta förhållandet mellan entognathans till varandra och andra insekter. Denna information kan hjälpa oss förstå hur hexapods utvecklats från andra grupper och varför entognathans är inte alls så olika som insekter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.