Vad är Cryosphere?

kryosfären är det vetenskapliga namnet för alla de frusna vattnet på jordens yta: polarisar, glaciärer, havsis, inlandsisen, frusna sjöar, snö, permafrost, etc. kryosfären utgör en viktig del av planeten som helhet som ger en svalkande effekt genom att reflektera solljuset tillbaka ut i rymden och orsakar positiv feedback cykler av kylning. Den kryosfären är mycket större idag än den var under större delen av historien om livet, när skogarna sträckte sig från pol till pol och nedisning var begränsad till berg vid extrema breddgrader. Som du kan gissa, är kryosfären enorm. Eftersom Antarktis skild från världsdelen Australien 20 miljoner år sedan, har en frysning cirkumpolär havsströmmar kyls kontinenten och orsakade det att bli omfattas av is året runt. Den största mängden is i kryosfären är koncentrerad till östra Antarktis istäcke, som kan vara upp till omkring två miles på djupet. 90% av volymen av den globala inlandsisar finns i Antarktis, med ytterligare 9,5% på Grönland, och endast 0,5% i andra områden, som norra Kanada, Ryssland, Skandinavien och Alaska. Uppehållstiden i en given is partikel i ett istäcke kan bli mycket lång, från 100. 000 till 1 miljon år. Sammantaget världens inlandsisar innehålla 77% av den totala summan av färskvatten.

När det gäller areal, snötäckt mark utgör den näst största komponenten i kryosfären, efter isen. Omfattningen av snötäckt mark är mycket säsongsbetonad-sommaren snötäcket är bara ca 10% av vinterns snötäcke. De allra flesta av snötäckt mark ligger i norra halvklotet, som södra halvklotet saknar grund för snö att täcka. Både mänskliga stammar och en mängd olika djurarter kan kolonisera snötäckt mark, men oftast inte säga inlandsisar, som saknar jord för växterna att växa. Ett par undantag är isbjörnar och pingviner, som bor i närheten av stränderna och konsumera fisk.

Eftersom klimatförändringarna fortsätter att öka den genomsnittliga globala temperaturen, omfattningen av kryosfären minskar långsamt. Det uppskattas att smältningen kryosfären kommer att lägga åtminstone ett par inches till världens havsnivån år 2100.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.