Vad är Arrow Worms?

Arrow maskar är en mycket ovanlig grupp av "maskar" inte självklart närstående någon annan mask eller något annat djur. De skapar sina egna fylum, Pilmaskar, ett djur fylum bland omkring 37 totalt. Uttryckt i siffror, pil maskar är bland de mest förekommande phyla på jorden-bara leddjur, nematoder, och några andra ens kommer i närheten. Arrow maskar lever vattnet, vanligtvis i pelagiska zonen, inom 200 meter (656 fot), där de flesta plankton liv, trots att de finns så djup som den undre mesopelagic zonen, 1000 m (3. 280 fot). Vid sidan av hoppkräftor, den kräftdjuret "insekter i havet", chaetognaths är den vanligaste formen av plankton.

Deras namn-Pilmaskar-kommer från det grekiska chaite för långt hår och gnathos för käke. Den långa hår är en hänvisning till krokiga, chitinous gripa taggar hittades parvis på sitt huvud, deras främsta jakt verktyg. De ryggar hålls i en huva medan de simmar. Arrow maskar är köttätare och äter upp alla plankton att de kan hitta. Deras storlek är ungefär 3-5 cm (1-2 i), om längden på en nagel, även om vissa individer kan vara så stor som 10 cm (4). Det finns bara ca 120 arter av chaetognaths känd i 20 släkten, men trots den låga arter räkna, är deras överflöd svårt för den mänskliga hjärnan att föreställa sig.

Vi kan ge en grov uppskattning av antalet pilen maskar världen. Uppmätta tätheter varierar mellan 1 till 30 personer per kubikmeter upplysta vatten, med ett genomsnitt på fem. As the World Ocean har en yta på ungefär 340 miljoner kvadratkilometer, exklusive arktiska och antarktiska vattnen och av pelagiska zonen är 200 m djup, kan man beräkna en värld totalt cirka 340 miljarder, vilket förmodligen inom en storleksordning av är korrekt. Intressant, det här ger oss också möjlighet att uppskatta att den mänskliga biomassan överstiger biomassan pilen masken. Eftersom chaetognaths är öppna, kan forskarna ställa dem under ett mikroskop och följa hela processen för deras matsmältning. De uppskattar att pilen maskar äter mellan 3 och 50 byten per dag, inklusive många typer av larver, hoppkräftor och andra små kräftdjur och andra pilen maskar. De genomborra den tunna skyddande vävnaderna av dessa organismer med deras chitin taggar, sedan injicera dem med gifter, såsom neurotoxin tetrodotoxin, att orsaka död.

Arrow maskar anses vara en bra modell för en tidig bilaterian. De tros vara basala protostomes (en av de två största divisionerna av djur), även om delar av sin embryologiska utveckling påminner om deuterostomes. Detta tros bero på att de utgör en mycket tidig förgrening bort av protostomes från deuterostomes. Denna händelse inträffade sannolikt en extremt lång tid sedan, i Ediacaran perioden. Molekylära och morfologiska studier har visat att chaetognaths är närmast släkt med nematoder, och kan i själva verket rör den gemensamma förfadern till ecdysozoans (den grupp som omfattar alla djur som sprider sitt nagelband).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.