Vad är Abelpriset?

Abelpriset kallas ibland matematikern Nobels, och delas ut till personer som har bidragit till betydande arbete inom matematik. Det första Abelpriset delades ut 2003 till Jean-Pierre Serre i Frankrike för sitt arbete med talteori, algebraisk geometri och topologi, vilket är läran om geometriska figurer och effekterna av böjning och sträckning. Matematiker anser att erkännandet av den inom matematik som Abelpriset är för länge sedan, som Nobelprisen har fått i över hundra år. var Abel Prize ursprungligen tänkt att börja år 1902, när kung Oscar II av Sverige och Norge visat intresse för att skapa ett pris i matematik motsvarande Nobel. Niels Henrik Abel var en 19th century norsk matematiker född 1902. Trots att han bara var 26 när han dog, Abel arbete var enormt värde till fältet. Hans arbete med gruppteori och algebra fortfarande används i en mängd olika situationer, och de flesta matematik eleverna lära sig om och använda hans arbete. fick idén om en Abelpriset i matematik har föreslagits tidigare, men priset saknade dynamiken i en stor prissumman. År 1905 skildes Sverige och Norge, och idén om ett pris i matematik dött ut. Beklagligt uttrycktes av matematiker och forskare vid den tidpunkten. År 2001 återupplivades idén om en Abelpriset, och en grupp sammankallas för att diskutera villkoren för priset, dess stadgar, och hur nomineringsprocessen skulle fungera. Ett förslag till Abelpriset skickades till Norges statsminister.

Statsministern var positiva till idén, man inrättar en fond i slutet av 2001 för att stödja Abelpriset. Under 2002 insamlades nomineringar för första Abelpriset vinnare. Alla kan göra en nominering för Abelpriset, som skall innehålla en meritförteckning för matematiker är utsedda, och en översikt av matematikern arbete. Kontaktinformation för experter som kan konsulteras kan ingå. Avliden matematiker kan inte utses, men om en matematiker avlider under nomineringsprocessen kan Abelpriset tilldelas postumt. Matematiker kan inte nominera sig själva, och nomineringarna förbli anonym. Pristagare meddelas under våren.

Den Abelpriset har en kommitté som utvärderar kandidaterna. Kommittén presenterar en rekommendation till norska Academy of Letters fakultet, som i slutändan väljer pristagare. Den första Abelpriset genomfördes en kontant tilldelning av miljoner amerikanska dollar. Händelser i samband med utdelningen av Abelpriset, och utskottet också sponsrar Abel symposier, en rad internationella akademiska konferenser om nya ämnen i matematik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.