Vad är kärnfysik?

Kärnfysik är en gren av fysiken området som rör strukturen atomkärnor, och förståelsen av potentiella olika sätt att manipulera atomkärnor. Denna gren av fysiken har daterats till tidigt 20th century, när forskarna började inse att atomen hade en struktur, och att förstå denna struktur kan vara betydelsefull. Den mest ökända tillämpning i kärnfysik var troligen utvecklingen av atombomben på 1940-talet, men kärnfysik har många fler tillämpningar, bland mycket nyttoorganismer. En del människor grupp partikelfysik in med kärnfysik, men tekniskt partikelfysik bör ses som sitt eget område. Partikelfysik är relaterad till kärnfysik, eftersom det är en utlöpare av detta område, men partikelfysiker ta sin forskning i mycket olika riktningar, och arbetar med olika typer av naturfenomen. En av de mest skilda tillämpningar av kärnfysik är i medicin. Arbete kärnfysiker är bakom ett antal av medicinska metoder som används för att tillhandahålla icke-invasiv ser i kroppen. Radioaktiva isotoper används vid behandling av vissa sjukdomstillstånd som cancer är också ett resultat av forskning i kärnfysik, med fysiker lära sig om sådana isotoper och hur de kan användas säkert och effektivt sätt att lösa medicinska problem.

Vissa aspekter av teknik kräver kunskaper i kärnfysik, framför allt i kärnteknik, ett område som omfattar utvecklingen av kärnkraftverk som kan göra allt från att generera el till strömförsörjning ubåtar. Radiocarbon dating, en teknik som används inom geologi och arkeologi, är också en produkt av kärnfysik. Människor i detta yrke kan också arbeta med astronomer, använder sin kunskap för att datera universum, förklara fysikaliska fenomen och experiment design. Som framgår av dessa exempel, kärnvapen utgör endast en liten del av detta område i fysiken.

som människor är intresserade av yrken inom kärnfysik får planera att spendera en mycket tid i skolan. Kärnfysiker blir i allmänhet en fil kand-examen i fysik, efter denna examen med magisternivå arbete. Graduate arbete erbjuder kärnfysiker en chans att utveckla ett område med specialitet, och att bedriva forskning som kan förskott fältet. När kvalificerade, kärnfysiker kan arbeta i en akademisk miljö, för en myndighet eller ett privat företag som har behov av kärnfysiker, till exempel ett företag som erbjuder Radiocarbon dating tjänster eller driver kärnkraftverk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.