Vad är gravitationsvågor?

gravitationsvågor är vågliknande rörelser i luften i jordens atmosfär, som orsakas av gravitation. Till skillnad från de flesta luftrörelser, gravitationsvågor inte generellt, utan snarare vertikala rörelser i en luftmassa. Gravitationsvågor, när det gäller deras rörelse, fungerar ungefär som vågor på vattenytan. Deras effekter i allmänhet inte är känt av oss, men ibland kan de orsaka en roterande åskväder att rotera snabbare, vilket frambringat en tornado.

Förekomst av ordet "allvar" i "gravitationsvågor" kan göra dem verkar mer komplicerat än de egentligen är. De är inte heller förväxlas med gravitationsvågor, som ingår i studien av astrofysiken. Det bästa sättet att tänka på ett allvar våg är att föreställa sig en sten kastad i en damm. Vattnet var stabil och lugn innan, men stenen skapar vågor som propagerar utåt och ger en upp-och-ner rörelser i vattnet. Gravitationsvågor är i stort sett samma sak, men de förekommer i luften i stället för vatten.

För ett allvar våg ska uppstå måste det finnas något att utlösa den. Precis som de kastat sten i en damm, ett berg eller ett åskväder kan störa annars stabil luft för att skapa ett allvar våg. En av de synliga effekterna av gravitationsvågor är ett moln mönster med rader av moln varvat med mellanslag tydlig luft i mellan. Dessa alternerande rader visar de platser där luften stiger och när den sjunker som en följd av vågen. den luft som omger den utlösande måste vara relativt stabila under en allvar våg att genereras. Om till exempel driver ett berg luft uppåt som luften går över den, och luften är redan instabilt, kommer att fortsätta att stiga snarare än sjunka ner. Om ett mönster är inte skapas där stigande luft toppar och sedan sjunker tillbaka ner igen, då finns det ingen allvar våg. När förutsättningarna är de rätta för gravitationsvågor som skapas, kan de få en del intressanta effekter.

Åska rotera när de rör sig över ett landskap, på grund av luftströmmar närvarande i dem. Om en allvarlig våg kommer i kontakt med ett åskväder, de alternerande tryckskillnader gör att stormen att öka sin varvtal, blir starkare. En serie av gravitationsvågor, eller bara en stark sådan, kan orsaka stormen att rotera snabbt nog och bli kraftfull nog att producera tornados. Andra villkor måste vara närvarande i stormen också, för att det att producera en tornado, men gravitationsvågor kan vara en viktig del av receptet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.