Vad är genetisk testning?

Genetisk testning är en vetenskaplig process som gör att en individ att avgöra om han är mottagliga för vissa typer av sjukdomar, eller om han riskerar att överföra en ärftlig sjukdom eller åkomma. Genetisk testning verk genom att studera individens DNA; vissa kromosomer kan avslöja viktig information om hälsa och sjukdom. Processen är frivillig och kan användas för en rad olika ändamål.

En ganska vanlig typ av genetisk testning är prenatal testning, där en läkare kommer skärm ett foster för att se om den har en genetisk eller kromosomal sjukdom, till exempel Downs syndrom. Prenatal testning är vanligt hos mödrar över 35, som löper större risk att föda barn med psykiska funktionshinder. I vissa fall, de negativa resultaten av genetisk testning görs på fostret kommer att påverka föräldrarna att avbryta graviditeten.

En annan form av genetisk testning är vanligt hos nyfödda. Nyfödd screening kan identifiera förhållanden som kan påverka små barn, av vilka många kan vara farliga om de lämnas obehandlade. Hela Förenta staterna, finns det flera genetisk screening tester som måste göras på alla nyfödda.

För vuxna är en av de vanligaste typerna av genetisk testning transportör testning, där tester visar om en genetisk sjukdom inträffar. För vissa sjukdomar som Huntingtons sjukdom, kan ett prov visar med absolut säkerhet om inte den enskilde kommer att få det. Dessa tester är vanligen utförs på människor som har en släkthistoria av en viss genetisk sjukdom eller störning. i en typ av genetisk testning, pre-implantation testning, kan föräldrarna ta kontroll över fostrets genetiska struktur. I denna process är flera embryon implanteras genom in-vitro fertilisering. Efter att äggen har börjat utvecklas, kan en läkare prov sitt genetiska material för att avgöra vilka som är mottagliga för specifika genetiska problem eller sjukdomar. Endast embryon eller embryon utan genetiska tillstånd kommer sedan att implanteras i moderns livmoder.

Genetisk testning kan vara ett ganska dyrt förfarande, även om vissa former inte är alltför dyr. I allmänhet är de flesta tester ligger i olika prisklasser från $ 100 till $ 2,000 USD. Vissa rutiner är mycket enkla att utföra, där patienten bara ger ett urval av hår, blod, hud, eller andra organ i kroppen. Nyföddhetsscreeningen görs genom att ta ett litet blodprov från barnet. Generellt är genetisk testning inte särskilt invasiva eller smärtsam förfarande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.