Vad är friktionskraften?

friktionskraften är en term som vanligtvis används inom fysiken. Det gäller resultatet av ytan på ett föremål kommer i kontakt med ytan på ett annat objekt. När detta händer är det i allmänhet några belopp motstånd, som kallas friktion. Objekt ständigt kommer i kontakt med andra objekt, vilket innebär att friktionskraften är inte något som en person måste kämpa för att råka ut för. Det är en del av nästan allas vardag. Den här typen av våld kan generellt delas in i två grupper. Statisk friktion resultat från två objekt som inte går förbi varandra. Denna principiella fysiken förklarar varför ett objekt inte kan skjuta även om det är på en sluttning. Kinetisk friktion uppstår när två objekt rör sig mot varandra. Denna principiella i fysik kan förklara sambandet mellan en simmare och vattnet hon går igenom.

Mängden friktionskraften som resultat av kontakten påverkas av vissa faktorer. Strukturen på de objekt som tenderar att spela en viktig roll i den resulterande friktion. När två släta objekt, till exempel händer, är gnuggas ihop, det är minimal friktionskraften. När två sträva föremål, såsom stela klippor, är gnuggas ihop, märks det en tydlig ökning av resistens. Hur mycket tryck som tvingar två objekt tillsammans kommer också att få betydelse. Om ett papper lägger på ett bord och blåser vinden, en liten del av friktionskraften leder. I samma scenario, om en penna placeras ovanpå papperet, kommer motståndet höjas på grund av pennan är att trycka på papper på bordet.

friktionskraften kan minskas med hjälp av en rad smörjmedel som olja eller fett. Detta beror smörjmedel tenderar att få kontakt smidigare. Exempel kan hittas i tillverkade produkter, t. ex. bilmotorer där olja kan delar att fungera effektivt. Naturen ger också exempel. En människas lederna smörjs med ledvätska som tillåter bekväm rörlighet. I vissa fall är friktionskraften inte bara önskvärd utan också farligt. När två ojämna ytor är gnuggas ihop, värme vanligtvis genereras. Om detta inträffar i närheten av något lättantändligt, kan resultatet bli en brand eller explosion.

Det finns många andra fall där denna typ av våld är nyttigt och produkter är utformade för att stimulera den. Bromsar och däck är typexempel. Dessa vehicular delar gälla avsiktligt friktionskraften att göra transporter mer säker och kontrollerbar. Skosulor är också ofta att utnyttja detta rektor för fysik. Annars, gå på vissa ytor kan bli en utmaning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.