Vad är ett solsystem?

Ett solsystem definieras som insamling av planeter och andra himlakroppar-såsom asteroider, kometer och meteorer-som kretsar kring en central stjärna. Merparten av tiden när vi talar om ett solsystem, vi talar om en vars jord är en del: den grupp av planeter och andra himlakroppar som kretsar kring stjärnan vi kallar solen.

I vårt solsystem, himlakropparna som omger solen och som innehas av dess allvar omfatta dvärgplaneterna och naturliga satelliter, liksom asteroider, kometer och meteorer. Numera anser man att det finns åtta planeter, som i ordning från solen och utåt är Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Även betraktas som en planet i många år, Pluto har omklassificerats under 2006, och är numera en dvärgplanet. p

Planeter nu definierats av Internationella astronomiska unionen av flera kriterier. För att betraktas som en planet, en himlakropp måste:

  • inte vara en stjärna
  • omloppsbana en stjärna
  • ha tillräcklig massa för att vara nästan sfärisk
  • har genomgått sin omloppsbana andra objekt

Planeterna i vårt solsystem har mycket gemensamt: de alla roterar på sin axel när de roterar runt solen i samma riktning. Ändå planeterna i vårt solsystem har olika fysiska egenskaper, och utifrån dessa egenskaper och deras arrangemang i rymden, är de vanligen delas in i de inre planeterna och Jupiters planeterna. Jove är ett alternativt namn för guden Jupiter. Den inre planeterna i vårt solsystem-som närmast solen är Merkurius, Venus, Mars och jorden. Dessa planeter är mindre och tätare, med gedigen skorpor och smält interiörer. Tre av de fyra-alla utom Mercury-har ett gasformigt atmosfär. Jupiters planeterna är större och mindre tät, med tjocka atmosfär.

Solens gravitationskraft är ansvarig för elliptiska banor för planeterna i vårt solsystem. Johannes Kepler beskrevs första gången planeternas rörelser noggrant i början av 1600-talet. Det var Isaac Newton som visade att Keplers lagar för planeternas rörelse tillämpas på andra himlakroppar i solsystemet och var resultatet av solens gravitationskraft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.