Vad är en spektroskopet?

En spektroskop är ett vetenskapligt instrument som används för att mäta olika egenskaper hos ljusvågor. Spectroscopes kan mäta intensiteten av ljuset, dess våglängd, eller dess polarisation. Dessa instrument bygger på principen ljusets diffraktion. När ljuset passerar genom ett diffracting ämne eller föremål, till exempel vatten eller ett prisma, vågor av ljus är böjda eller brytas. Vissa våglängder av ljus är diffraktivt mer än andra, så att diffraction av ljusvågor kan forskare att isolera olika våglängder av ljus, och mäta deras egenskaper. var The spektroskop ursprungligen uppfanns av Joseph von Fraunhofer, tysk optiker, 1814. Tidig typer av spectroscopes baserades vanligen på användning av ett prisma, eller ett verktyg som kallas ett diffraktionsgitter, till DIFFRAKTERA ljus. Ljuset mäts inriktades med hjälp av en lins, och den resulterande stråle av ljus spreds med hjälp av diffracting prisma eller gitter. Eftersom olika våglängder av ljus var brytas av olika grader, detta aktiverat mätning av ljusvågor. Joseph von Fraunhofer pionjärer senare användning av spektroskopiska utrustning, såsom en enkel hand spektroskop att mäta våglängden av ljuset att komma på jorden från andra planeter. p

Spectroscopes ofta används av kemister för att identifiera de molekylära och atomära strukturen av ett ämne. När ärendet värms upp till en viss temperatur, sägs det att bli bländande, vilket innebär att ärendet har upphettats till en punkt där det avger värme i form av ljusvågor. Egenskaperna hos de ljusvågor som genereras kan användas för att identifiera molekyler eller atomer som utgör ämnet, nästan som en signatur. Till exempel salt i form av natrium, när det upphettas till Incandescence, avger en karakteristisk gult band av ljus som kan identifieras med hjälp av ett synligt ljus spektroskop. Organiska molekyler kan identifieras med hjälp av en infraröd spektroskopet, vilket är ett viktigt verktyg för kemister som arbetar i livsmedel analys.

När fotografisk film kom i bruk, nya typer av ljus mätinstrument uppfanns, kallad spektrografer. Spektrografer har byggts på liknande principer som spectroscopes, men användningen av en kamera i enheten tillåter mätningar som är mer exakta. I modern spektrometri, spektrografer är de vanligaste verktygen, till stor del ersätter den ursprungliga spektroskop och med framsteg inom digital fotografering, modern spektrografer ger extremt noggranna mätningar. Astronomer använder ofta dessa anordningar för att bestämma kemiska sammansättning av himlakroppar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.