Vad är en efterklangstid?

En efterklang är en återspegling av en ljudvåg som når lyssnarens öra så fort att han eller hon har svårt att skilja mellan efterklangstiden och originalljudet. Reverberationer också uppträder i grupper, och över tid, kan karaktären på ljudet ändras när ljudvågen försämrar. En av de bästa exemplen på en efterklangstid kan upplevas genom att sjunga i duschen, efter ett uppehåll sång, ljud kan fortfarande höras som ljudvågorna eko runt om i duschen och gradvis absorberas.

Människor upplever efterklangstid nästan varje gång de hör ett ljud, även om de kanske inte är medvetna om det. Ljudvågor färdas sällan i en rak linje till örat på lyssnaren från ursprunget. Istället studsar de runt. I ett rum, till exempel någon som står rakt framför en högtalare hörs ljudet från en högtalare, men han eller hon får också reverberationer som ljudvågor färdas i olika vinklar studsa runt i rummet, vilket återspeglar från väggar, möbler och andra människor.

I ett utrymme som sägs ha "god akustik", har utrymmet noggrant utformad för att ta fram det bästa egenskaper efterklang utan att uppmärksamma några av de värsta dem. Utrymmen med dålig akustik har rumslig layouter och design som tenderar att sätta ljud leriga och svaga, eller som förstärker ljudet. Båda snedvridningar av ljud kan vara obehaglig eller smärtsam till örat, vilket gör det utrymme som olämpliga för musikaliska framträdanden och ibland obehagliga för tillfällig användning, som i ett konstgalleri där ljud samlar in och förstärker, orsakar konst öppningar vara extremt bullrig med högt överlappande prat . är Några efterklang också integreras i musik. Inspelningsstudior är speciellt utformade för att skapa den perfekta nivån på efterklangstiden, och enheter kan monteras på instrument för att justera nivån för "hall" som det kallas. Efterklang kan användas för att skapa en effekt av en utdragen ton eller ett ljud när det ursprungliga ljudet är faktiskt ganska kort, eller att spela med ett ljud som vågen bryts ned.

Echoes är inte samma sak som efterskalven, även om de två begreppen är mycket lika. Echoes är också reflexer, men upplever en märkbar tidsfördröjning när de hör ett eko, upplever det ursprungliga ljudet, en paus, och sedan ett eko. Echoes kan förekomma flera gånger eftersom ljudet rör sig kring ett mellanslag och speglar, men att de inte smälter samman för att lura örat på lyssnaren att tro att en enda ihållande ljud sker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.