Vad är en beta-amyloid?

beta-amyloid protein är en stor peptid som innehåller mellan 39 och 43 aminosyror. Detta peptidkedjan tros spela en viktig roll i utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Den plack som utvecklas i hjärnan hos personer med Alzheimers består främst av beta-amyloid peptid. Denna peptid kan också spela en roll i utvecklingen av andra neurologiska sjukdomar såsom Lewy body demens. är beta-amyloid plack består huvudsakligen av en peptid som är 42 aminosyror lång. Den vanligaste formen av peptiden har bara 40 aminosyror, men 42AA peptiden har en större benägenhet att bilda plack. Den plaketter form, eftersom proteinet är fibrillogenic, vilket innebär att den har en tendens att klumpa ihop med andra liknande proteiner för att bilda fibrösa strukturer. Dessa strukturer är de plack som successivt hämma hjärnans normala funktion hos personer med Alzheimers sjukdom.

Forskning visar att plack orsakar demens, eftersom dessa peptider fiber klumpar fäster sig till nervceller i hjärnan. När bifogas, fibrerna hindrar nervcellerna från att ta emot signaler från andra celler i hjärnan. De drabbade nervceller kan inte fungera eller kommunicera med andra hjärnceller, och dör till följd.

Alzheimers är delvis genetiskt arv, ett drag som förknippas med en tendens att producera beta-amyloid peptides som är 42 aminosyror i längd. När en person har en kopia av den gen som producerar 42AA peptid, han eller hon har en ökad risk att utveckla Alzheimers sjukdom. En person med två kopior av denna gen är stor risk att utveckla tidig debut Alzeimer's.

På grundval av denna kunskap om hur proteiner samverkar för att bilda plack, har forskarna kommit fram flera idéer som är under utredning potentiella terapier för behandling av Alzheimers sjukdom. En av dessa är ett enzym som kallas beta-sekretasaktiviteten hämmare. Detta enzym kan kunna blockera klyvning av proteinet amyloid i 42AA form som är starkast förknippas med utvecklingen av Alzheimers. En besläktad idé är en gamma-sekretasaktiviteten enzym som förhindrar bildandet av 42AA peptiden på ett annat ställe i produktionscykeln.

En annan metod att behandla Alzheimers är utvecklingen av en beta-amyloid antikropp som känner igen och binder till 42AA peptid. Dessa antikroppar kan ha möjlighet att binda till peptiden och hindra den från att bilda plack. Dessutom kan antikroppen bidra till att främja förstörelsen av peptid, som immunförsvaret förstör antikropps-peptid komplex denna form.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.