Vad är en Stellar Stream?

ett fantastiskt ström skapas när stjärnor från en galax få dras från deras hemgalax av en annan. Den stellar Stream är en lång tunn glödtråd av stjärnor som produceras av stretching agerande tidvattenkrafterna. Endast omkring ett dussin stellar bäckar har döpts eller studerat i detalj. Är ett fenomen som bara inträffar på en galaktisk skala, mest stjärnornas vattendrag är alltför svag och avlägsen att studera mycket noga. Det mest kända stjärnornas ström och en av de första som bekräftats som sådana är Arcturus ström , som ligger bara 37 ljusår bort, innehållande stjärnan Arcturus. Den Arcturus Stream är en kvarleva av en dvärggalax slukade länge sedan av Vintergatan. Under sin livstid har Vintergatan konsumeras troligen tiotals eller hundratals mindre dvärggalaxer, och fortsätter att göra det i dag. Vi noterar även stjärnhopar som verkar vara resterna av kärnor slukade galaxer, såsom Omega Centauri stjärnhop. Vi vet att det är fd galaktiska kärnor och inte konventionella öppna stjärnhopar eftersom öppna stjärnhopar består av stjärnor som utgör ungefär samtidigt, medan en galaktisk kärna innehåller stjärnor av mycket varierande åldrar.

En av de mest studerade stellar strömmar är Magellanska strömmen, en stjärna bro som förbinder samman två av de närmaste galaxerna till Vintergatan, Small Magellanska Cloud och Stora Magellanska Cloud. Eftersom Magellanska molnen är bland de närmaste galaxerna till vår egen, bara 150. 000 ljusår bort, kan vi observera enskilda stjärnor i "moln" och deras parallaxes, låter vi gjort en 3D-karta över galaxer och deras ingripa stellar ström.

Precis som planeter såsom Saturnus orsak stoft för att bilda i ringar runt dem, några galaxer slita sönder andra och bilda dem i ringar också. En stellar ström i form av en ring är Monoceros Ring, skapades som Vintergatan sväljer en dvärg galax, Canis Major dvärggalax, cirka 100 gånger mindre än det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.