Vad är en Femtosecond?

En femtosekund är en otroligt liten tidsenhet som ibland används för exakta mätningar i fysik som kemi och fysik. En quadrillionth av en sekund är lika med en femtosekund, vilket innebär att en kvadriljon femtosekunder, vilket motsvarar en miljard gånger miljoner femtosekunder, fyll på en sekund. I grundpotensform form, en femtosekund motsvarar 1x10 -15 sekunder. Att sätta den i ett sammanhang, även de snabbaste kemiska reaktioner mäts i hundratals femtosekunder. Antalet femtosekunder i en sekund är långt större än det antal sekunder i en människas livslängd. Det femtosekund är en del av det internationella systemet av enheter, som kallas SI-systemet efter den franska le Système International d'unités . Det internationella systemet av enheter används främst för vetenskaplig undersökning och är byggd runt nummer tio, som i allmänhet lätta att hantera i kvantitativa situationer. Även om det liknar det metriska systemet, är det mer omfattande och bättre definierade. p

femtosekunder nästan aldrig används utanför vetenskapliga frågeställningar, de är helt enkelt för små för att vara bekvämt. En teknik som kallas femtosekund puls forma används i optik för att visa olika mycket snabba processer, till exempel vissa kemiska reaktioner, på mycket korta tidsskalor. Puls forma används för att ändra längden på en kort puls av ljus från en laser som kan användas för observation ändamål. Kortare pulser möjliggör kortare observerbara tidsramar, vilket möjliggör mer detaljerad visning av en process. Femtosecond puls forma gav upphov till området femtochemistry.

Kemiska reaktioner inträffar mycket snabbt, i regel en bara ser reaktanter, eller ämnen som finns i början av en reaktion, och de produkter eller ämnen som finns vid slutet av en reaktion. Reaktioner uppstår så snabbt att en regel inte kan urskilja vad som händer mellan början och slutet av reaktionen. Använda Femtosecond puls formning, kan forskarna visa de mellanliggande faserna av vissa reaktioner vid oerhört små tidsintervall mätbara femtosekunder. Denna grad av exakthet kan forskare titta på stegen i en reaktion på en tidsskala som det mänskliga sinnet kan faktiskt förstå och bearbeta.

Medan femtosekund är en otroligt små måttenhet, är det långt ifrån den minsta kända enhet. Det minsta avstånd på ungefär som helst kan teoretiskt vara känd kallas Planck längden och mäts på ungefär 1. 62x10 -35 meter. Den minsta tidsenhet kallas Planck tid, vilket är den tid det tar att resa en Planck längden på ljusets hastighet, den teoretiska universella högsta hastighet. En Planck tid 5. 39x10 -44 sekunder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.