Vad är en Faradays bur?

Det är mycket troligt att du vaknade i morse i en Faradays bur, gjort din frukost i en Faradays bur, och körde en Faradays bur till arbete. Beroende på din jobb kan du ha tillbringat större delen av dagen framför ännu en Faradays bur.

Konceptet med en Faradays bur är logiskt tillskrivs Michael Faraday, en 19th Century pionjär inom elektromagnetisk energi. Faraday studerade arbete tidigare forskare som Benjamin Franklin och teorier att elektromagnetiska vågor naturligt flöt runt ytan av ledande material, inte via dem. Om till exempel en låda innehållande en mus placerades direkt i vägen för en elektrisk ström, skulle strömflödet över rutan, men inte i facket med musen. Musen skulle inte vara elektrisk ström. En sådan box skulle betraktas som en Faradays bur. Det viktigaste konceptet att komma ihåg är att en Faradays bur fungerar som en sköld mot effekterna av elektromagnetisk energi. När en bil träffades av blixten, blir metallramen en Faradays bur och drar el från passagerarna insidan. En mikrovågsugn dörr har en skärm som förhindrar att elektromagnetisk energi från att komma in i rummet. Elektroniska delar som genererar radiofrekvenser är ofta skyddade av Faradays bur kallas RF sköldar. Även en betongbyggnad förstärkt med bly eller armeringsjärn kan betraktas som en Faradays bur.

Få konsumenter av elektroniska produkter skulle någonsin vänder sig till expediten för en Faradays bur, men designers och ingenjörer förstår vikten av elektromagnetisk skärmning mycket bra. Närhelst känsliga elektroniska delar som används i maskiner, är någon form av avskärmning allmänhet på plats, vare sig det är maskinens metallhölje, en kapsel eller en jordkabel. Om den elektroniska delar generera elektromagnetisk energi egna, en Faradays bur skall användas för att skydda användarna från överdriven exponering. Detta är anledningen till mobiltelefonen använder ofta motverkas på sjukhus eller andra offentliga platser med elektronisk utrustning. Oskärmad utrustning kan utsättas för mikrovågor energi som skapas av mobiltelefoner eller andra radiosändare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.