Vad är en Archaearium?

En archaearium är en struktur som är avsedd att skydda en arkeologisk plats samtidigt tillåta människor att se det. Begreppet används ofta specifikt för att hänvisa till en archaearium i Jamestown, en historisk uppgörelse i Virginia. Besökare i Jamestown kan se pågående utgrävningar på platsen genom glasväggar av archaearium, och de kan också lära dig om dig med en rad informativa paneler och genom guider som lämnar information.

Skyddet av arkeologiska platser är mycket viktigt, att så webbplatser upptäcks, är de inte utsätts för väder och vind. De villkor som bevarar material vid arkeologiska utgrävningar lätt störs, särskilt genom saker som tål regn och värmeböljor, så arkeologer typiskt arbete under täckmantel av tält och andra strukturer för att säkerställa att de inte skadar de objekt de försöker lära om.

För besökare av arkeologiska platser, kan sådana täcker vara en stor besvikelse, eftersom de döljer platsen för dig från allmänheten ögon, och vanligtvis endast behörig personal tillåts inne. En archaearium löser synliggöra problem och samtidigt se till att integriteten av området upprätthålls, med glasväggar som människor kan se igenom, och ett skyddande tak som håller för de olika beståndsdelar, och ofta ger skugga också. Förutom att låta folk se utgrävningar pågår kan en archaearium också tillåta artefakter som skall bevaras på plats, skapa skärmar som man kan besöka för att läsa mer om webbplatsen. Föremålen på displayen lätt kan katalogiseras och studeras med besökare med hjälp av guider, till informativa paneler och broschyrer lära sig mer om objekten och platsen. Målet med en archaearium är att få besökare i kontakt med historien genom att låta dem lära sig om föremålen i sitt sammanhang, på just den plats där de hittas.

The Jamestown Archaearium är ganska känd, tack vare att en stor del av pengarna gick till upprättandet av den struktur, som innehåller interaktiva skärmar, en mängd konserverade artefakter, och guidade turer som är avsedda att stimulera till diskussion om Jamestown uppgörelse. Andra arkeologiska platser kommer säkert att följa efter, eftersom det finns många fördelar med att använda en archaearium för bevarande och visning, särskilt i regioner där är oroliga för export av artefakter. Genom att hålla saker på plats, säkerställer en archaearium att kulturarvet i ett område är inte bryts upp och ses ur sitt sammanhang.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.