Vad är Trigonotarbids?

Trigonotarbids är en utdöd ordning spindeldjur som är bland de tidigaste marken leddjur känd. De uppstod under slutet av silur, cirka 410 miljoner år sedan och dog ut i början av perm, cirka 300 miljoner år sedan. Trigonotarbids frodades under devon och karbon perioder då landet gick från att vara helt kargt att behandlas i täta skogar och träsk. Cirka 380 miljoner år sedan utvecklades riktigt spindlar, som de levde tillsammans tills de blev utrotade av okänd anledning. Trigonotarbids är inte förfäder till spindlar, men i själva verket en separat förgrening av Arachnida.

Trigonotarbids likna uppenbarligen spindlar, som de är nära besläktade, men de är inte desamma. Trigonotarbids är mer primitiva runt. Istället för att ha en smal midja, liksom alla sanna spindlar, var smält huvud och kropp av dessa djur tillsammans i en stor box-liknande struktur. Skillnad spindlar, som har en smidig kropp, hade trigonotarbids en segmenterad kropp, som påminner om en hummer. De hade laterala och ventrala plåtar på kroppen för rustning, liksom deras närmaste levande släktingar, det huva tickmites. Liksom de flesta spindlar, de var små, mellan 0,5 och ett par centimeter långa, hade åtta ben och var rovdjur.

Trigonotarbids saknade spinnerets, som är utmärkande för spindlar och spela en central roll i deras evolutionära framgång, Men en nyligen fossila hitta kan tyda microtubercules på djurets bakben, vilket kan tyda på förmågan att snurra duk. Den enighet om nu är att de inte kunde göra duk, och i stället var anpassade till stalking byten på marken. Trigonotarbids var välsignade med många ögon, som anstår en Toppkonsument i den nya landmiljön. Istället för spindlar, vars ögon är kondenseras på en enda tuberculé hade trigonotarbids en central tuberculé och två laterala tubercules. Centrala tuberculé hade två stora linser, medan de laterala tubercules varje hade tre stora linser och tio små. Detta blir totalt 28 ögon.

geologer vet mycket om trigonotarbids eftersom de har hittats i några av de bäst bevarade fossil i världen, Rhynie chert, som bildas vid vulkaniska material snabbt översvämmade ett litet ekosystem och fossil allt på plats. Den resulterande bevarande är så perfekt att de minsta funktionerna är synliga, bland annat välbevarade mouthparts, setae (hår), små ögon, och mikroskopiska skalor på djurets kropp, som är diagnostiska i gruppen i allmänhet. Trigonotarbids har hittats inom strukturen av träden, som de förmodligen används som gömställen i väntan på byte förbi.

Trigonotarbids är en av de få leddjur grupperna att gå helt utrotade. Andra utdöda arthropod grupper är trilobiter och eurypterids (hav skorpioner).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.