Vad är Nanolithography?

Nanolithography är en term som används för att beskriva ett antal tekniker för att skapa oerhört små strukturer. Inblandade storlek på order av tiotals nanometer (nm). En nanometer är en miljarddels meter, mycket mindre än bredden på ett enda hårstrå. Ordet litografi används eftersom metoden för pattern generation är i huvudsak densamma som skriver, endast i mycket mindre skala. En vanlig metod för nanolithography, särskilt används vid skapandet av mikrochips, kallas fotolitografiska . Denna teknik är en parallell metod för nanolithography där hela ytan utnyttjas vid ett enda ögonblick. Photolithography är begränsad i storlek att det kan minska till, dock, för om våglängd används ljus görs för litet objektivet bara absorberar ljus i sin helhet. Detta innebär att fotolitografiska inte kan nå Supertunn storlekar på några alternativa tekniker. En teknik som möjliggör för mindre storlekar än fotolitografiska är att electron beam lithography. Hjälp av en elektronstråle för att göra ett mönster nanometer av nanometer, otroligt små storlekar (på order av 20Nm) kan uppnås. Electron-beam lithography är mycket dyrare och mer tidskrävande än fotolitografiska dock, vilket gör det svårt att sälja för industri tillämpningar av nanolithography. Sedan electron-beam lithography fungerar mer som en matrisskrivare än ett flash-fotografi, ett arbete som skulle ta fem minuter med hjälp fotolitografiska kommer att ta mer än fem timmar med electron beam lithography.

New nanolithography teknik ständigt forskat och utvecklat, vilket leder till mindre och mindre möjliga storlekar. Extrem ultraviolett litografi, till exempel, kan använda ljus i våglängderna 13. 5nm. Även hinder som fortfarande finns i detta nya område, lovar man möjligheten att storlekarna långt under de som produceras av gällande branschstandarder. Andra nanolithography tekniker innefattar DIP-penna nanolithography, där en liten spets används för att deponera molekyler på en yta. Dip-penna nanolithography kan uppnå mycket små storlekar, men kan för närvarande inte gå under 40nm.

Finansiering av nanolithography forskning kommer från ett antal platser, inklusive den privata akademiska världen, företag futuristiska med ett öga mot nästa generations nanoteknik, och etablerade datortillverkare chip vill krympa sina marker långt under deras nuvarande storlek. Eftersom intresset för nanoteknologi växer inom industrisektorer, finansiering och forskning kommer utan tvivel att expandera inom nanolithography, vilket leder till mer skickliga tekniker och ännu lägre gränser för storlek.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.