Vad är Nanofabrication?

"Nanofabrication" avser tillverkning av strukturer med funktionen storlek mäts i nanometer, särskilt under 20 nanometer på en sida. Nuvarande teknik tillåter det mesta nanofabrication bara i en tvådimensionell känsla. En viktig delmängd av nuvarande nanofabrication är den teknik som faller som faller nanolithography, som i princip bara betyder "nano-skala skrift" och innebär en 2-dimensionell resultat. I denna mening är även konventionell fotolitografiska används för att göra datachips tekniskt nanofabrication, eftersom funktionen storlek mäts i de hundratals nanometer. Emellertid förefaller "nanofabrication" att referera till nyare och mer avancerade metoder.

Konventionella fotolitografiska, stöttepelaren i dataindustrin, kan användas för att skapa funktioner med dimensioner så små som 22 nm, men detta är mycket dyrt och är för närvarande inte anses vara kostnadseffektiva. Mer typiskt mönster har huvudnummer storlek på ca 193 nm som en lägre gräns. I väntan på att köra upp mot fysiska gränser med fotolitografiska, har dataföretag investerat miljarder dollar i forskning för nästa generations tekniker litografi. Dessa inkluderar x-ray lithography (feature storlekar på 15 nm), dubbel mönster (med en lägre upplösning tillvägagångssätt men patterning samma yta två gånger), electron beam direkt skriva litografi (EBDW), extrem ultraviolett litografi, nanoimprint litografi, skanning probe litografi (som kan manipulera enskilda atomer), och atomic force microscope nanolithography.

Mer avancerade metoder för nanofabrication är molekylära egen församling, som har visats i labb hundratals gånger, eller positioner mechanosynthesis, som är tidigast forskning etapper. Båda är försök att ta nanofabrication i 3D-rike, som verkligen skulle släppa sin tekniska makt. Snabb-through nanofabrication i 3D skulle innebära att tillverkarna teoretiskt skulle kunna bygga ett stort antal kemiskt möjliga strukturer med nanometer precision. Detta kan leda till motorer storleksordningar starkare än idag, material med 100 gånger bättre styrka och vikt nyckeltal, elektronik inbyggda i allt och mycket mer. För nu är dock nanofabrication mest bara användas för att bättre datorchips.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.