Vad är Moiré Effect?

Du har förmodligen sett olika typer av optiska illusioner, även sådana där en bild kan visas på olika sätt eller kan framstå som mycket olika saker. När en bild ändras och blir en synvilla på grund av sättet uppsättningar av linjer eller prickar är placerade, detta kallas moiré effekt. Du kanske har märkt en liknande effekt när du tittar på någonting genom maskorna i ett fönster skärm eller vid körning förbi stängsel rader.

För att få ett bättre perspektiv, kan du skapa din egen bild för att följa moiré effekt. Helt enkelt dra en uppsättning parallella linjer och sedan dra en annan uppsättning av parallella linjer över dem i en liten vinkel. Fortsätt så många gånger du vill att stärka moiré effekt och utveckla nya och intressanta mönster. Liknande metoder kan användas för att skapa konstverk. Den moiré effekt uppstår också när en redan skannade bilden är då rescanned. Du kanske har sett exempel på detta om du någon gång försökt att fotografera en TV-skärm eller bilder på en datorskärm, eftersom upplösningen är eroderade. Den matrisskrivare i originalbilden sammandrabbningar med den i den färdiga produkten när en bild är dupliceras genom fotografering. Om du sedan försöker skriva ut eller på annat sätt kopiera bilden reproduktion, kommer ni att sluta med en dålig bild.

Den moiré effekt kan också ändra utseendet på bilder som har storlek. Om du arbetar med foto eller andra grafiska program, och du försöker att öka eller minska storleken på en skannad bild, kan du stöta på moiré effekt. Detta gäller särskilt om bilden har sparats i en lågupplöst format.

JPEG-formatet är inte rekommenderas för att spara grafik som du avser att återge, även om en moiré effekt borttagningsverktyg finns i din visualiseringsmjukvara. JPEG står för Joint Photographic Experts Group, uppkallad efter den grupp som skapade formatet. Det används för att komprimera filer till en mindre, mer hanterlig storlek, men kompromissen är förlusten av detaljer. PNG, Portable Network Graphics, verkar formatet vara ett bättre val. Den stöder fyrfärg och behåller mer i detalj. Även om du kommer att förlora bekvämligheten av kompression och vara tvungna att använda större filer bör du inte oroa dig så mycket om moiré effekt.

Även om det är möjligt att ta bort Moiré effekter till viss del när du pekar upp dina bilder, kommer detta att leda oftast i oskärpa. I själva verket kan i vissa fall med olika typer av oskärpa funktioner ska rekommenderas för att minska moiré effekt och förbättra kvaliteten på en bild. Detta kommer dock att leda naturligtvis till bilder som inte är lika skarp och tydlig som originalet, så använd med försiktighet. Du kanske vill spara bilden i olika format och experimentera med de olika alternativen, hålla en oberörd bild som för att göra kopior.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.