Vad är Mantle Plumes?

Mantle plymer är kraftfulla geologiska händelser som består av en stor lampa av magma från manteln, hundratals miles över, att stiga till övre jordskorpan och utlöser stora vulkanism. Visuellt, skulle en mantel plym liknar den stigande former i en lava lampa. Mantle plumes kan pågå i mer än en miljon år, som producerar ett fenomen som kallas en hotspot. Mantle plumes tros vara en grundläggande mekanism för att kyla jordens kärna, som är en överhettad boll av fast järn och nickel. Mantle plumes är också en metod för kylning av manteln, men det tros vara en avlägsen andra att värmeförlusten vid gränssnitten tektoniska plattorna.

Bevis för mantel plymer kommer i form av geofysiska modeller av jordens inre, samt ihållande hotspots som bor stillastående i förhållande till resten av manteln, men flytta med avseende på jordskorpan som tektoniska plattorna glida sakta under miljontals år. Detta drivande effekt är ansvarig för Hawaii-kejsaren djuphavsberg kedja som lämnade avgörande bevis för mantel plymer genom att visa cykliska perioder av intensitet i utbrott i den geologiska historia hotspot. Manteln plym som producerade Hawaii är en av de mest kända i världen, för sitt centrala läge i Stilla havet samt det enorma mängd av vulkaniskt material som företaget tillverkar. Om mätt från havsbotten, Hawaii's Big Island är ca 50% större än Mt. Everest.

p

Mantle plymer tros vara orsaken till stora vulkaniska provinser. En stor vulkaniska landskap är ett område magmatisk sten, några miljoner km 2 i omfattning, med volym på cirka 1 miljoner km 3 , skapade under en geologiskt kort period tid, mindre än en miljon år. Dessa kan bildas från långsam, kontinuerlig utbrott av lava eller ganska abrupt utsättning av lava i en så kallad Supervulkan händelsen. 2,2 miljoner år sedan, en Supervulkan i vad som nu Yellowstone Park utkastade 2500 km 3 av lava i ett plötsligt utbrott, täcke Nordamerika i aska och täcker jorden i en vulkanisk vinter som kan ha inlett runaway global kylning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.