Vad är Kyoto Prize?

Kyoto Prize är en årlig, internationellt pris som delas ut i tre kategorier: Avancerad teknik, Grundläggande vetenskap och konst och filosofi. Kazuo Inamori, en mycket framgångsrik japansk affärsman, som är skyldig sin förmögenhet till en enorm keramik företag som tillverkar, utvecklat Kyoto Prize. På 25-årsjubileum i början av sin Kyocera Company, 1984, etablerade Kazuo Inamori Kyoto Prize. Den första delades ut året därpå 1985.

Kazuo Inamori uttryckte sin förhoppning om att världen skulle fortsätta att utvecklas genom vetenskapliga innovationer och andligt utövande i sina uttalanden om filosofin bakom Kyoto Prize. På detta sätt Kyoto Prize skiljer sig något från Nobelpriset. Särskilt dess kategori av konst och filosofi, som tenderar att delas ut till musiker, filmskapare, eller filosofer. Det finns en vinnare i varje kategori årligen. Varje vinnare av Kyoto Prize får ett diplom, en guldklocka och 50 miljoner yen, cirka 420. 000 $ (USD). Varje kategori har fyra områden och utse ledamöter till Kyoto Prize Foundation bestämma vilka fält att välja för behandling varje år. För Advanced Technology, fält är elektronik, bioteknik och medicinsk teknik, Materials Science and Engineering, and Information Science. För Basic Science fälten biologisk vetenskap, matematik, Earth and Planetary Sciences, och biovetenskap. I konst och filosofi kategori fälten Musik, Konst, Teater och film, och tänkte och etik. Kyoto Prize Foundation inbjuder framstående medlemmar i varje område för att göra nomineringar. Dessa bedöms därefter av tre kommittéer, som bidrar till att säkerställa att ingen förkärlek kommer att återspeglas i priser. Kyoto Prize Verkställande kommittén fattar det slutliga rekommendationer till styrelsen, som röstar om den årliga pristagarna. måste Utmärkelsen ges till en individ och inte ett aktiebolag, till skillnad från Nobelpriset. Det kan delas om det finns en delad omröstning. Men detta är ovanligt.

Tidigare vinnare märks Akira Kurosawa för sitt banbrytande arbete med film, Jane Goodall för hennes outtröttliga studera och opinionsbildning för schimpanser, och Noam Chomsky för hans arbete i lingvistik. Vinnarna har kommit från främst USA, Europa och Japan och vissa anser att vissa andra kontinenter är inte tillräckligt representerade. Hittills har ingen från Australien, Sydamerika eller Afrika vann en Kyoto Prize.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.