Vad är Golfströmmen?

Golfströmmen är en ocean ström som går genom Atlanten. Dess ovanliga mönster och funktioner har gjort det ett ämne av stor undersökning sedan dess upptäckt i det 16th århundradet. Den nuvarande har en viktig värmande effekt på många av de områden som gränsar, inklusive tropiska vattnen utanför Floridas östkust och västkust de brittiska öarna.

Solen värmer jorden ojämnt, vilket ger mer värme vid ekvatorn än vid polerna. Eftersom den varma vinden rör sig mot polerna, skapar det rådande vindar som kan påverka ocean rörelse. I Atlanten, drar Nordatlanten passadvindarna röra sig från öster till väster över norra delen av havet, medan nära ekvatorn, en annan uppsättning vindar kallas Westerlies från väst till öst. Ett av resultaten av denna vind kombination är Golfströmmen, en mäktig och stora havsströmmar som flyter fram längs den östra kanten av Nordamerika innan förgrening i två separata strömmar som rör sig mot Skandinavien och Souther Europa.

Även om djup och bredd varierar eftersom den färdas, kan Golfströmmen vara över en mil (1. 61 km) djup och nå fler än två miles (3,22 km) över på några ställen. Även om det börjar ute extremt varmt i södra når, sjunker temperaturen och ökar salthalt som rinner norrut. Även med temperatursänkning är Golfströmmen anses öka temperaturen i kustregionerna i Skottland, Irland, England och Norge. är välkänd för sin storlek och kapacitet uppvärmningen är Golfströmmen också anmärkningsvärd för sin otrolig hastighet. På vissa ställen, vatten rör sig i den blixtsnabba mellan 100-200 miljoner kubikmeter vatten per sekund. I jämförelse experter uppskattar att den sammanlagda hastigheten på alla floder som rinner ut i Atlanten, inklusive den enorma Amazonas och robust Mississippi floder, är bara ,6 miljoner kubikmeter per sekund.

Golfströmmen rapporterades först till västvärlden som utforskare Ponce De Leon runt 1513. Att använda sig av den och Westerlies var spanska skepp kunna navigera hem snabbare, förbättra deras förmåga att handla och kolonisera Nordamerika och Västindien. In the late 18th century, svensk innovatör Ben Franklin kartlagt Golfströmmen, så småningom övertygande British sjökaptener att utnyttja den faktiska aktuella att skära returresor till Europa genom dagar och med veckor.

Vissa miljöaktivister befarar att Golfströmmen kan drabbas av allvarliga haverier som en följd av den globala uppvärmningen. I teorin om den nuvarande inte kan flyta till norra Europa, temperaturer i regionen kan sjunka kraftigt som följd. Än så länge finns det mindre väsentliga uppgifter som tyder på att ett fel har inträffat, men många experter befarar att stigande vatten och temperaturer luft redan leder till en ökning av styrka och antalet tropiska stormar och orkaner att vinna makt och hastighet från Golfströmmen s awesome kraft.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.