Vad är Gigantopithecus?

Gigantopithecus (som betyder "gigantisk apa") var en enorm apa, den största primat som någonsin levt, med en höjd av 10 fot (3 m) och väger upp till 1200 lbs (640 kg) . Dess fossil har daterats till mellan en miljon och ca 300. 000 år sedan. Fynd av Gigantopithecus , har mestadels fossiliserade tänder eller käkben, befunnit sig i dagens Kina, Vietnam och Indien, vilket tyder på att dess räckvidd var Sydostasien. Komplett skelett av Gigantopithecus har inte hittats, men mycket har slutsatsen om dess storlek och livsstil av tänderna och mandibles ensam.

Precis som sin närmaste levande släkting Orangutan, Gigantopithecus tros ha varit trädlevande och en vegetarisk. Liksom Orangutan, Gigantopithecus var en medlem av familjen Pongidae, varav den förstnämnda är den enda kvarvarande medlemmen. Om Gigantopithecus har samma pälsfärg som Orangutan, skulle det ha varit färgat rödbrun, men detta är spekulationer. Flesta rekonstruktioner av djuret gunst rödbrun päls, dock. Resterna av två arter har hittats: Giantopithecus blacki , den största och mest kända, och Gigantopithecus giganteus , som var hälften så stor.

Fossil av Homo erectus , har förfäder till människor, har hittats vid sidan Gigantopithecus , vilket tyder på att de två samexisterar. Homo erectus förmodligen konkurrerade med Gigantopithecus , och de två kan ha kämpat direkt. Homo erectus har varit inblandad i minskningen av Gigantopithecus , som skulle ha skett något tidigare än minskningen av Neanderthals i Europa på grund av moderna människor. När Gigantopithecus och Homo erectus bott i Kina, hade moderna människor ännu utvecklas, bara fram om 250. 000 år sedan i Östafrika.

Eftersom Gigantopithecus var en gigantisk apa Några menar att det påminner om Bigfoot, och några kryptozoologi har föreslagit att Bigfoot och Yeti iakttagelser kan förklaras med att det finns överlevande Gigantopithecus . Det finns dock flera problem med detta förslag, däribland det faktum att 1) Gigantopithecus uteslutande bebodda bambu skogar, medan Bigfoot och Yeti siktats nästan alltid sker utanför dessa skogar, 2) Gigantopithecus hade antagligen kunnat överleva länge utanför skogen, än mindre göra det hela vägen över Berings sund till Nordamerika, 3) Bigfoot och Yeti iakttagelser hänvisar till en upprätt-walking djur, medan Gigantopithecus tros ha gick på sina knogar, så som dagens gorillor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.