Vad är Citizen Science?

Begreppet "medborgare vetenskap" används för att hänvisa till vetenskapliga projekt där man tar tillvara lekmän som volontärer. Citizen vetenskap får människor inblandade och intresserade av naturvetenskap och den naturliga världen, och bidrar också till forskare oerhört, ge dem möjlighet att inleda studier av mycket stor omfattning och generera mycket data att arbeta med. Ett antal organisationer sponsor pågående eller årlig medborgare projekt vetenskap som julen Bird greven av Audubon Society, och information om dessa projekt är oftast lätt tillgängliga på deras webbplatser och i deras kontor, för människor som är intresserade.

Idén att mobilisera lekmän i den vetenskapliga forskningen är ganska bra, från ett antal utgångspunkter. För forskare kan medborgaren vetenskap kraftigt utvidga omfattningen av en undersökning utan att vara dyra. Till exempel en fågel undersökningen med hjälp av frivilliga som kan täcka hela Nordamerika i några veckor när det är välorganiserade, på bekostnad av samordning av arrangörerna och sprida material som de behöver. Betalar för forskare att utföra samma undersökning skulle vara mycket kostsamt, och det skulle göra undersökningen svårare att göra, eftersom antalet människor i området skulle begränsas.

För medborgarna kan medborgaren vetenskap vara roligt och ibland ganska intressant. Många frivilliga deltar i folks naturvetenskaper, eftersom de är intresserade och entusiastiska om miljön, och de gillar tanken på att kunna bistå med vetenskaplig forskning. Citizen vetenskap ger också dem en möjlighet att bilda nätverk med andra volontärer och forskare inom området. Årliga fågel undersökningar, till exempel, kan locka människor i alla åldrar som gillar att få ut ett par timmar och för anteckningar om vad de ser. Förutom omfattar fältarbete, kan medborgaren vetenskap även ske på närmare håll. Många universitet, till exempel, har knopp och löv övervakningsprogram som inbjuder lokala trädgårdsmästare att lämna uppgifter från sina trädgårdar, och fågelskådare bakgård och naturälskare kan också bidra med data från sina yttranden till medborgarna vetenskapliga projekt. I hemmet, är distributed computing en form av medborgare vetenskap som använder datorn inaktiv tid att bearbeta information, med tusentals datorer spridda över hela världen.

Om du är intresserad av att bidra till en medborgare vetenskap projekt, bör du börja med att identifiera ett ämne som intresserar dig. Om till exempel hittar du inhemska växter intressant, kontakta din lokala inhemska växt samhället och fråga om du kan delta i en undersökning eller identifikation session. Du kan också välja att utforska något helt nytt genom att kontakta en art organisation som Audubon Society eller naturskyddslagen och erbjuda din hjälp som medborgare vetenskapsman.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.