Vad är Brownsk rörelse?

Brownsk rörelse är ett fenomen där små svävande partiklar i en vätska tenderar att röra sig psuedo-random eller stokastiska vägar genom vätska, även om vätskan i fråga är lugn. Det är resultatet av asymmetri i den kinetiska effekter av molekyler som bildar vätska. Den flytande fasen, måste per definition inte har någon temperatur, dvs dess molekyler eller atomer måste vara termiskt upphetsad, stöta på varandra och objekt som är upphängd i dem. Idealiserar Brownsk rörelse, föreställa rörelse golfbollar på ett bord fyllt med tusentals kullager som rör sig i snabba banor.

Uttrycket Brownsk rörelse kan också hänvisa till matematiska modeller som används för att beskriva det fenomen, som har stor detalj och används som approximationer av andra stokastiska rörelse mönster. Matematiska Brownsk rörelse är relaterad till, men mer strukturerad än den random walk , där förskjutning av en partikel är hela randomiserade. Brownsk rörelse har Markovegenskapen , en term från sannolikhetslära vilket innebär att den framtida staten partikeln är enbart avgörs av dess nuvarande skick, inte av några tidigare skick. Används i denna mening, är Brownsk rörelse ett matematiskt begrepp, något annorlunda, men väldigt likt fysisk Brownsk rörelse. Den vetenskapsman som gjorde Brownsk rörelse känd är Albert Einstein, som kom fenomenet för att uppmärksamma de större fysik gemenskap genom att publicera en rapport om det år 1905, hans personliga annus mirabilis eller "underbart år. " Fenomenet observerades så tidigt som 1765, men inte beskrivs eller studerat i detalj förrän botanisten Robert Brown forskning 1827. Brownsk rörelse är uppkallat efter hans arbete. Som botaniker, observerade Brown första effekten i pollen flyter i vatten, där den är synlig med blotta ögat. Genom experiment, Brown fastställt att prickar av pollen inte var snurrande sig självständigt, utan snarare att deras rörelse var psuedo-random.

Jean Perrin, en fransk fysiker som senare fick Nobelpriset, springboarded bort av Einsteins arbete. Använda Brownsk rörelse som bevis visade han 1911, en gång för alla, är den delen består av atomer och molekyler. Även atomteorin är ursprungligen krediteras John Dalton, den 18-och 19-talets brittisk fysiker, det var omstritt i över ett århundrade, och det var Perrin arbete-och Brownsk rörelse-som resulterade i att acceptera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.