Vad är utarmat uran?

utarmat uran eller DU, är ämnet som lämnades kvar efter det anrikade bråkdel av uran 235 har tagits bort från naturligt uran. När potentialen av uran för elproduktion och vapen insåg först behandlades utarmat uran som en biprodukt i tillverkningsprocessen. Men forskare upptäckt att eftersom utarmat uran var mycket tät, var den idealisk att använda i rustning och tanken genomträngande vapen. Det hade också potentiella tillämpningar som en form av ballast. Som ett resultat började utarmat uran som användas aktivt, främst av militärer.

Uran är en naturligt förekommande silvervit element med radioaktiva egenskaper. Det har många isotoper, inklusive uran 235 och uran 238, den isotop som utgör den största delen av utarmat uran. Det är inte så radioaktivt som plutonium, en beståndsdel, men det kan berikas genom att utvinna uran 235 och används för kärnvapen och kraftverk. Anrikat uran är stark nog att använda i stor skala vapen, vilket bevisats 1945 när "Little Boy", en atombomb som gjorts med anrikat uran, exploderade över Hiroshima.

Många individer runt om i världen är oroade över användningen av utarmat uran i vapen, eftersom det har en potential att förorena miljön. Radioaktivitet undan, utarmat uran är en tungmetall, och det kan få allvarliga konsekvenser vid utsläpp i stora volymer. Vapen som gjorts med utarmat uran finns också vanligtvis blandas med bly och andra tungmetaller, som utgör en betydande risk för kontaminering. Den svaga radioaktivitet av utarmat uran är också en viktig fråga.

Vapen som gjorts med utarmat uran har använts i Irak och på Balkan i större utsträckning, liksom i mer begränsade former i andra länder. Utredningar av internationella organ har visat förhöjda nivåer av radioaktivitet i regioner där utarmat uran har använts. Tankar förstöras med utarmat uran ronder övergavs ofta vid vägkanten och utreds av medlemmar av den lokala befolkningen. Oron är att den lokala befolkningen kan utsättas för strålning genom övergivna militär utrustning, och många organisationer har bedrivit lobbyverksamhet för sanering av utrustning som är förorenad med utarmat uran, liksom ett moratorium för användning av ämnet. Soldaterna är också risk att drabbas av utarmat uran, genom transporterar rundor och är i situationer där utarmat uran rundor explodera.

Nej agentur reglerar användningen av utarmat uran vapen, som tillverkas av ett flertal nationer. Det är inte tekniskt klassificeras som kärnkraft eller giftiga, men det är klart giftigt. Olika grupper av individer har föreslagit att utarmat uran bör närmare regleras och kontrolleras, särskilt i USA och Europa. En del människor tror att ämnet är knutet Gulfkrigssyndromet, tillsammans med stigande fosterskador i regioner där utarmat uran har använts. Sambandet med missbildningar har fått stöd genom forskning som utförs av flera organisationer, bland annat den amerikanska militären, vilket tyder på att utarmat uran kan få effekter på fortplantningsorganen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.