Vad är stratosfären?

stratosfären är en region i jordens atmosfär, ovanför troposfären och under mesosfären. Till skillnad från den troposfären under den, vilket blir kallare i höjd ökar temperaturen i stratosfären ökar i höjd gör, eftersom upp i stratosfären värms upp av direkt absorption av ultraviolett strålning från Solen.

Den punkt där stratosfären börjar tropopausen, mäts när denna temperatur inversion börjar ta plats. Höjden av stratosfären varierar beroende på vilken breddgrad vi talar om: i måttlig breddgrader börjar stratosfären ca 10 km (6 mi) ovanför ytan och slutar vid 50 km (31 mi), vid polerna, börjar det enbart 8 km (5 mi) höjd. Detta beror på att marken vid polerna är så kall, tar det inte mycket att producera högre temperaturer och därmed stratosfären börjar tidigare.

Ordet "stratosfären" eller "stratosfäriska" används ofta som en omskrivning för "riktigt högt upp. " I jämförelse med samtliga divisioner för jordens atmosfär-troposfären, stratosfären, mesosfären, Termosfären och exosfären, efter stigande höjd-stratosfären är egentligen inte särskilt högt, men ur vår synvinkel här på marken är det ungefär lika högt som en typisk person går. Marschhöjden kommersiella flygplan på ca 10 km (6 mi), vilket gör dem ovan hårt väder. Till skillnad från de lägre tropopausen, där turbulens-orsakar konvektion dominerar är atmosfären i termisk jämvikt, som en Layer Cake, som därmed horisontella spridningen är mycket snabbare än vertikal spridning. Bristen på vertikal diffusion eliminerar därför orsakar turbulens. Ibland uppvällning från tropopausen ger turbulens i nedre lopp stratosfären, där flygplan flyger, som ansvarar för all turbulens under kryssningen fas av flygningen.

Den lägre stratosfären är det högsta möjliga höjd som ett segelflygplan kan flyga på grund segelflygplan lita på termisk plymer som stiger upp från marken och avsluta vid basen av stratosfären. Dock kan dessa gränser brytas genom att utnyttja ås hiss, ett stämningsfullt termiska fenomen som bara förekommer i kanterna av bergskedjor.

Den första konstgjorda invända att nå stratosfären var en granat avfyras genom Paris Gun, en 20 meter () 67 fot supergun som byggdes av tyskarna under andra världskriget I. Syftet var att skjuta på Paris inifrån tyska gränsen. Denna kanon kan avfyra en 120 kg skal med 7 kg (15 lb) av explosiva till en räckvidd på 131 km (81 mi) och en höjd av 40 km (25 mi). Idag, militära stridsflygplan och bombplan kryssning regelbundet låg till mitten stratosfären.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.