Vad är neutronstrålning?

Neutronstrålning är en form av joniserande strålning vanligare i kärnreaktorer och atombomber. Den består av neutroner, neutrala subatomära partiklar som utgör kärnan i atomer tillsammans med protoner. Neutroner finns i alla elementär kärnor utom väte. Neutronstrålning är en hälsorisk och anses vara den fjärde största typ av strålning efter alfapartiklar, betapartiklar och gammastrålning.

Neutronstrålning, och neutronen själv, upptäcktes i början av 1930-talet genom experiment som utförs av James Chadwick, Walter Bothe, Herbert Becker och andra. Strålningen släpptes av bombarderar metallen beryllium med alfapartiklar. Chadwicks noggrant arbete att bevisa existensen av neutron gav honom 1935 års Nobelpris i fysik.

Den mest kända roll neutronstrålning i världshistorien kommer från 1942, då världens första kärnreaktor, Chicago Pile-1 byggdes under University of Chicago stadion. Forskarna hade teori att energi skulle frigöras genom att bombardera instabila atomkärnor uran med neutroner. Dessutom, genom att bryta isär (klyvningen) dessa uran kärnor, en självgående kedjereaktion kunde inledas. Den yttersta formen av detta är en atombomb, där en mycket snabb sekvens av kärnreaktioner orsakar frisättning av en avsevärd del av kärnenergi i en kärna av anrikat uran, tillräckligt för att blåsa bort hela städer. Före 1940-talet för att få forskare att inte tala om allmänheten kunde möjligen ana ett sådant kraftfullt explosiva eller energikälla.

Neutronstrålning har en tendens att absorberas av kärnan i sitt mål material, vrida den radioaktiva. De flesta av radioaktiva material vid explosion av en atombomb skapas på detta sätt. När människor utsätts för alltför mycket neutronstrålning, kan man vända faktiskt kött radioaktiva snabbt dödar den stackars personen. Det är principen bakom neutronbomben, ett vapen för att frigöra stora mängder neutronstrålning med förhållandevis lite värme eller ljus. Neutronbomben är en nukleär explosiv som dödar människor och djur, men lämnar strukturer intakta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.