Vad är kovalenta bindningar?

kovalenta bindningen är den starkaste typen av kemisk bindning och skapas mellan atomer med liknande elektronegativitet. I allmänhet Elektronegativitet ökar när du flyttar till höger i periodiska systemet och minskar när du rör dig neråt i periodiska systemet. Elektronegativitet är inte en atomär egendom, men framträder när atomer interagerar med andra atomer. Enligt moderna atomteorin, atomer har elektroner cirklande dem i skal kallas orbitaler. Varje Orbital har ett maximalt antal elektroner, och varje atom "vill" till max sina elektroner i varje orbital. Ädelgaser är de mest stabila delarna, eftersom deras elektron orbitaler alla bär det maximala antalet elektroner. De är oförmögna att bilda kovalenta bindningar. När två eller flera atomer har liknande elektronegativitet, tiden är mogen för kovalenta bindningar. Elektronen orbitaler båda atomer söker ett liknande antal andra elektroner till max sina elektron skal. När atomerna förs samman, deras elektron skal blandas, och skapa något som kallas "molekylorbitaler", där elektroner vandra fritt mellan både atomer och omloppsbana kärnan i båda. Detta gör kovalent bundna material som diamant och många metaller, ganska ledande. I motsats till kovalenta bindningar, joniska obligationer, såsom typ av band som håller samman natriumklorid (salt), elektroner hålla sig till sina respektive atomer, och det övergripande molekylstruktur är svagare som en följd.

Kovalenta bindningar är inte vanliga i de processer av livet eftersom det tar för mycket energi för att bryta dem åt, vilket gör dem så svårt att arbeta med. Beroende på antalet delade elektron par, en kovalent bindning karaktäriseras som en obligation, en dubbelbindning, trippelbindning, etc. Några av de metaller som har den högsta smältpunkter, molybden och rhenium, har fyrdubbel obligationer. Quintuple kovalenta bindningar och sextuple kovalenta bindningen är ganska ovanliga, och vi har goda skäl att tro att ingenting på det periodiska systemet kan gå längre än en sextuple obligation.

Som sagt tidigare, kovalenta bindningar är starkast möjliga typer av kemisk bindning. Andra kemiska bindningar omfattar joniska obligationer, obligationer väte, och van der Waals-kraft. Det finns många andra typer av ovanliga och exotiska obligationer men de fyra första är de klart vanligaste.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.