Vad är frusen vätgas?

Fryst väte är fast form av gemensamma gasen väte. Forskarna är intresserade av fryst väte, eftersom det kan vara en potentiell energikälla som är mer kraftfull än befintliga bränslen. Redan har flytande väte hittat en nisch på raketbränsle marknaden. För närvarande är fryst väte fortfarande i experimentstadiet och har inga praktiska tillämpningar.

Om fryst väte visar sig vara en livskraftig energikälla, vetenskapsmän och ingenjörer tror potential som produceras av flytande väte skulle rival, om inte långt överträffa, som av bränslen som för närvarande används. Fördelen med fryst vätgas i dess potentiella energi per pound. Forskare på NASA tror att om det skulle kunna komma till praktisk användning kan lanserar inträffa med endast 20 procent av det bränsle vikt för närvarande krävs för att nå omloppsbana. Detta har man också möjlighet att tillåta större, tyngre nyttolast och spara flera miljarder dollar.

Frysning väte är ingen enkel uppgift. För att uppnå fryst väte, måste gasen kylas till mycket låga temperaturer. Flytande väte, kylas ned till 14 kelvin (-435 Fahrenheit, -224 grader Celsius), har tappats på flytande helium, och kyls ned till 4 kelvin (-452 Fahrenheit, -233 Celsius). Den kallare medium av flytande helium gör att flytande väte för att frysa och flyter ovanpå helium. Det är när de används tillsammans att både väte och helium har potential förmåga att användas som bränsle. Den energi för att uppnå framdrivning kommer efter helium och väte överförs till, och upphettas i den raket motor. Fysik berättar att det för kallt, atomer börjar röra sig långsammare och som saker värma upp, atomer snabbare. I detta fall, en gång uppvärmda skulle atomerna börjar röra sig mycket snabbt och få ännu hetare. Detta också skulle producera stora mängder energi, som då skulle funneled ur motorn på en extremt hög hastighet och orsaka framdrivning.

En del kan förväxlas med vad skillnaden är mellan fryst väte och metalliskt väte. Den största skillnaden är formen. Frozen väte är en solid. Metalliskt väte kan i teorin vara en gas, vätska eller fast, men vanligen är det en gas eller vätska. Metalliskt väte är så därför att när väte utsätts för extrem press, kan den visa metalliska egenskaper. Eftersom det är mycket tätare än vanligt väte, har det också förutsättningar att bli en enorm energikälla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.