Vad är en låg bana?

En låg omloppsbana kring jorden är en omloppsbana från ungefär 100 till 1. 240 miles (160-2000km) ovanför jordens yta. Nästan alla bemannade rymdfärder har ägt rum i låg omloppsbana kring jorden, med några anmärkningsvärda undantag. Ett stort antal satelliter är också i en låg omloppsbana kring jorden, som är den internationella rymdstationen.

Faktum är vad många ser som utrymme från fotografier är fortfarande väl i en låg omloppsbana kring jorden. Den låg omloppsbana kring jorden själv är ungefär som med den innersta Van Allen-bältena, som hålls på plats av Jordens jordmagnetiska fältet. Det finns en viss överlappning mellan låg omloppsbana kring jorden och Van Allen bältet, med några satelliter bosatta i bältet. Den inre Van Allen-bältena i sig utgör faktiskt svårt att satellit operation, eftersom satelliter måste skyddas mot de höga energinivåer närvarande. Det finns ett förslag om att dränera energin från detta bälte ner avsevärt minska mängden avskärmning som skulle behövas, liksom riskerna för människa av energinivåer. Det finns en betydande mängd av dra utövar på föremål i en låg omloppsbana kring jorden, beroende på sin höjd. Nedan ungefär 310 miles (500 km) objekt vistas inom Termosfären, medan över denna höjd de ligger inom det exosfären. Olika gaser finns i båda, som utövar dra på satelliter, och de måste lägga ner lite energi att stanna kvar i omloppsbana. Eftersom detta dra ökar höjd minskar, är det inte vanligt att föremål som är placerade på mindre än ca 185 miles (300 km) hög. Ett antal olika mänskliga objekt bosätta sig i låg omloppsbana kring jorden, från olika tid perioder. Den mest anmärkningsvärda av dessa är förmodligen den internationella rymdstationen, som är belägen cirka 200 miles (320km) ovanför jordytan, väl i Termosfären. Den internationella rymdstationen besöks regelbundet av Space Shuttle, Sojuz rymdsond, Automated Transfer Vehicle, och Progress rymdskepp, som alla bedriver endast i låg omloppsbana kring jorden uppdrag. Ett stort antal satelliter också vistas i låg omloppsbana kring jorden, reser runt i världen i ungefär 90 minuter, med en hastighet av cirka 5 miles per sekund (8km /s). Lansera en satellit i låg omloppsbana runt jorden tar mycket mindre energi än att starta upp det i rymden, och den utrustning som krävs för att skicka en signal tillbaka till jorden kan vara mycket svagare. Av dessa skäl är låg omloppsbana kring jorden satelliter som fortfarande är vanliga, även om de inte kan vara spridda över en del av vår planet på det sätt som geostationära satelliter i rymden. Skräp Clutters också låg omloppsbana kring jorden, med viss 8. 500 föremål större än 10 cm närvarande spåras. Detta skräp utgör ett hot mot satelliter och uppdrag, eftersom även små föremål färdas med denna hastighet kan orsaka enorma skador.

För alla av mänsklig verksamhet i rymden, en förvånansvärt liten mängd av det har faktiskt skett utanför låg omloppsbana runt jorden. Den mängd energi som krävs för att ett fordon utanför denna bana är enorm, och återvändande kan vara svårt, att göra bemannade flygningar särskilt vågad. Apollo-programmet, som så småningom skickade människor till månens yta, är antagligen den mest kända för att skicka människor utanför låg omloppsbana kring jorden, och efter denna tidpunkt endast en handfull andra bemannade fordon har passerat hindret.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.