Vad är en Superorganism?

En Superorganism är en summan av de enskilda organismer som beter sig som en enhetlig organism. Medlemmar av en Superorganism har högt specialiserade sociala kooperativ instinkter, fissioner på arbetskraft, och inte kan överleva utanför sin Superorganism särskilt länge. Standarden exempel på Superorganism är en myra koloni, men det finns många andra-termitstackar, bikupor, fågelbon geting, korallrev, svamp kolonier, dungar av genetiskt identiska träd etc.

Vissa har föreslog att människor var en Superorganism, eftersom det i varje typisk människa som är över 10 13 10 14 mikroorganismer som utför en mängd olika uppgifter, men främst hjälpa till med matsmältningen. Mikroorganismer i människokroppen är fler än våra celler över 10-till-1, och deras genetiska material outnumbers vår 100-till-1. Många av dessa har inte varit isolerade eller studerat. The Human microbiome projektet, en $ 115 miljoner US dollar projekt av National Institutes of Health, syftar till att identifiera och karakterisera så många av dessa mikroorganismer som möjligt, vilket innefattar bakterier, arkéer och virus. I de ikoniska Superorganism, en myra koloni, det finns specialiserade myror för att hantera olika uppgifter. Soldier myror att försvara kolonin, myror arbetstagaren att samla mat, en drottning myra att lägga ägg, osv termitstackar är likartade. Termiter konstruera faktiskt utarbeta katedral högar, som kan uppgå till 9 m (30 fot) hög i extraordinära fall. Alla dessa kolonier fungera som enad enheter. Soldier myror kan gärna offra sig i försvar av boet, ett ovanligt beteende bland djuren, som vanligtvis formas av evolutionen att vara egenföretagare bevara.

Korallrev anses ibland superorganisms grund av hur de bildar en sammanhängande massa djur. Liksom andra superorganisms har konstituerande organismer ett rev liknande mycket, om inte identiska genetiska strukturer. Även om korall djuren på ett rev inte aktivt samarbetar, ger deras närvaro som livsmiljö för en stor mångfald av djur i så mycket mat ärendet att dessa djur inte samarbeta, om det oavsiktligt. Rev har funnits, minus några luckor, sedan början av den kambriska eran, ungefär 542 miljoner år sedan.

Vissa tänkare har något fancifully kallade mänskliga informationsnätverk för nya tecken på en global Superorganism, men det är inte helt riktig eftersom människan har inte utvecklats till att samarbeta i så stora antal. Under större delen av vår historia har människor samarbetat i 100-200 personer hierarkisk stammar, där varje individ är mycket egennyttiga är genpool diversifierad, och samarbete är allt annat än perfekt. Global fler än 5 miljoner är en relativt ny företeelse, och människor har inte haft tid att utvecklas för att förvärva undertecknandet egenskaperna hos de konstituerande medlemmarna i en Superorganism. Dessutom finns det ingen aktiv selektionstryck i denna riktning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.