Vad är en Supergiant Star?

Supergiants finns stjärnor med mellan 10 och 70 solmassor. De är bland de mest kända massiva stjärnor, ligger på toppen av Hertzsprung-Russell-diagram, som kartor stjärna luminositet mot spektral typ. Liksom de flesta andra stjärnor typer supergiants kommer i alla färger: röd supergiants, blå supergiants, gul supergiants etc. De lever snabb (10-50 miljoner år) och Die Hard (bilda ett svart hål eller neutronstjärna efter en supernova).

Stjärnor ännu mer omfattande än supergiants, i intervallet 70 till 120 solmassor, kallas hypergiants. Stjärnor mycket mer omfattande än 120 solmassor kan inte existera eftersom de spränga sig själva i stycken med kärnreaktioner innan de kan fullt form. Ju mer massiv en stjärna är, desto mer intensiv dess solvinden, och flera av dess massa man förlorar. Den kortlivade och mycket massiva Wolf-Rayet supergiant stjärnor är det mest intensiva kosmiska kända gejsrar, mata 10 -3 % av sin massa i det interstellära mediet varje år i hastigheter upp till 2000 km /s .

Eftersom de förra bara 10-50 miljoner år, supergiants tenderar att finnas i relativt unga kosmiska strukturer såsom öppna kluster, armar spiralgalaxer och oregelbundna galaxer. De är sällan i elliptiska galaxer som huvudsakligen innehåller gamla stjärnor. Vår sol, mycket mindre omfattande än en superjätte, väntas ha en total livslängd på cirka 9 miljarder år innan den förvandlas till en röd jätte, som är mindre omfattande än en superjätte men fortfarande mycket stor i diameter.

Supergiants tenderar att ha radier cirka 30 till 500 gånger större än solen, men ibland så stor som 1000 gånger större och högre, som i fallet med VY Canis Majoris och VV Cephei. Sammantaget jättestjärnor separeras i kategorierna för jätte supergiant och Hyperjätte. Varje har olika sätt, av stjärnornas utveckling. Ju mer massiv en stjärna är, desto kortare den lever, och desto mer sannolikt är det att slutligen kollapsa till ett svart hål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.