Vad är en Covered Bridge?

en täckt bro är en sluten brygga bestående av två solida väggar och ett tak, med en öppning i varje ände för \ trafik. Täckta broar byggdes historiskt av trä, men i modern tid har många förstärkts med betong och stål för konservering. Oftast förknippas med tidig 19th century America, omfattas broar runt om i landet har blivit minnesmärken och sevärdheter. Europa och Asien är också kända för att omfattas många broar, både moderna och historiska. Den första omfattade bron i Nordamerika dök upp i 1804 och byggdes av bryggan arkitekten Thomas Palmer i Pennsylvania. Dock har täckt broar använts sedan medeltiden i många europeiska och asiatiska länder. Några anmärkningsvärda överlevande broar runt om i världen är den japanska Täckta bron, byggd i Hoi An, Vietnam 1595, och Kappellbrucke bro byggd i Schweiz 1333. Den största omfattas bro kända idag är Hartland Bridge i New Brunswick, Kanada, som mäter 1. 282 meter (390. 75 meter) lång och sträcker sig över Saint John River.

täcktes broar ursprungligen täcktes på grund av deras sårbarhet för röta. En bro av trä får endast senaste 10 eller 15 år när de utsätts för väder och vind, men att ett tak över strukturen skulle öka sin livslängd med flera decennier. Trä är en riklig byggmaterial på landsbygden, och så omfattas broar byggdes för att korsa floder, bäckar och åar på avlägsna platser. Detta förklarar det stora antalet överlevande exemplar i nordöstra USA, liksom på landsbygden i andra länder runt om i världen.

Skyddade broar i USA också har en gemensam färgtema. Många var rödmålad och historiker tror att detta var till hjälp för att tvinga hästar att gå in. Bönder, köpmän och resenärer utrustade med häst och vagn skulle ha haft en svår tid övertygande sina hästar att gå över rinnande vatten. Den röda färgen tros ha skapat illusionen av en lada, som övertygade hästarna att gå säkert.

Allteftersom tiden gick och konstruktion förbättrade metoder, blev den täckta bron ett minne blott. I början 20th Century, började metall truss broar för att ersätta den gamla träbyggande, och snart den täckta bron var bara ett minne. Det finns cirka 800 omfattas broar kvar i USA i dag, och många av dessa fortfarande utför sin ursprungliga funktion. Men moderna omfattas broar byggda enbart för bekvämlighet eller stil, snarare än det ursprungliga syftet att skydda den struktur från vädret.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.