Vad är en BUNSENBRÄNNARE?

En Bunsenbrännare är ett laboratorium anordning för att värma ämnen för olika experiment. Trots att många laboratorier har gått över till att elektriska kokplattor, som har mindre brandfarlighet och producera mer justerbar, ren värme, bunsenbrännare fortfarande är vanliga och de flesta forskare är väl förtrogna med deras funktion. I grund och botten är en Bunsenbrännare en liten gasbrännare med en justerbar låga, manipulerade i botten genom att kontrollera mängden gas och luft släpps in i brännaren.

Utformningen av en bunsenbrännare innehåller en vertikal metallrör som är ansluten till en viktad bas. Basen finns ett munstycke att ta kontakt med en energikälla, liksom en gas ventil och en rök-justering för att kontrollera hur mycket luft som vistas genom små lufthål i botten av röret. Gasen blandas med luft i botten av röret och sedan stiger till toppen av Bunsenbrännare, där man kan tändas med en tändsticka eller tändare. En forskare kan antingen hålla något i lågan med tång, eller ställa in något på ett robust stativ avsedd att användas med en bunsenbrännare. Som många ubiquitous vetenskapliga upptäckter, speglar Bunsenbrännare Namnet på den vetenskapsman som övervakar labbet där det uppfanns, snarare än den verkliga uppfinnare. Robert Wilhelm Bunsen var en välkänd kemist i Tyskland i mitten av 1800-talet, söker efter ett sätt att ge ren, säker värme i hans laboratorium. En av hans laboratorieassistenter, Michael Faraday, uppfann en gasbrännare för att hjälpa dem med experiment, och en annan assistent, Peter Desaga, raffinerad uppfinningen, kallar resultatet en Tirrill brännare. Denna brännare får större kontroll över lågan längd och intensitet, och det snabbt blev förknippas med Bunsen laboratorium. Som en följd blev det populärt kallas en bunsenbrännare.

finns många labb olyckor i samband med brännskador eller utsatt flammor, och därmed nya studenter utbildas försiktigt i användningen av en bunsenbrännare. I allmänhet bör forskaren se till att hår och kläder är säkra, och det är osannolikt att falla i lågan. Dessutom bör brandfarliga kemikalier hållas borta från Bunsenbrännare, och någon ska förbli från brännaren hela tiden kontroll över det. Den flexibla gummislang ansluter Bunsenbrännare till gas munstycket på lab bänk bör också vara säker, utan några tecken på läckage, och folk bör vara försiktig med att röra saker som har utsatts för ofta avsevärd värme i en bunsenbrännare, särskilt glasföremål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.