Vad är en ALFAPARTIKEL?

alfapartikel är en typ av joniserande strålning. Med sina partner partiklarna gamma och beta partiklar, alfapartiklar är en av de vanligaste formerna av strålning. En alfapartikel är i huvudsak en helium kärna, som består av två neutroner och två protoner, utan elektroner, vilket ger ett netto positiv laddning. På grund av dess relativt höga massa, alfapartiklar är den mest destruktiva form av joniserande strålning, men kompromisser är att slå igenom är låg. En bit papper hållplatser alfapartiklar, medan den ljusare betapartiklar kräver en aluminium hinder.

Alpha partiklar som släpps ut från olika radioaktiva ämnen. Skillnad betasönderfall, alfasönderfall (den process där alfapartiklar släpps ut från en radioaktiv kärna) förmedlas den starka kraften. Enligt klassiska Newtonska lagarna, hur attraktiv den kärna vara för stark för att låta alfapartiklar lämna det under några omständigheter. Men quantum tunneling tillåter det ändå. Quantum tunneling är det momentana teleportera av partikeln till en plats utanför kärnan.

Eftersom alfapartiklar har så låg genomträngande kraft, stoppas de av mänsklig hud, medför små risker om inte källan sväljs. Detta var den sorgliga öde ryska ex-spionen Alexander Litvinenko, som tros vara den första personen att dö av akut förgiftning strålning till följd av intag av polonium alpha emitter. Andra kända alfastrålare omfatta americium (finns i brandvarnare), radium, radon och uran. När den kopplas samman med vissa andra radioaktiva ämnen, kan alfastrålare uppröra neutron utsläppskällor att frigöra neutroner. Neutronemission är en kritisk del av kärnreaktor och kärnvapen design.

I undersökningar om hälsoeffekterna av rökning, konstaterades att tobaksblad innehålla små mängder av polonium, som avger alfapartiklar. Det är teori var att detta skulle kunna vara delvis ansvarig för lungcancer hos rökare. I evolutionen, alfastrålare spela en avgörande roll-deras sannolikhet att orsaka en kromosommutation är över 100 gånger större än med andra typer av strålning. Delen av tiden, ger det mindre passar mutanter, men när de kombineras med urval under tusentals eller miljontals år resultat inom adaptiv biologiska konstruktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.