Vad är dermatansulfat?

dermatansulfat är en kolhydrat som finns i bindväv av djur. En polysackarid bildar det i långa kedjor av upprepade molekylära enheter. Dessa kedjor är en viktig strukturell komponent av det material som fyller utrymmet mellan celler i hela kroppen, deras roll som liknar cellulosa och andra former av fiber i växter. Dermatansulfat finns särskilt i huden, där det är den vanligaste molekylen i sitt slag, och i blodkärlens väggar.

Tyvärr är det omöjligt att diskutera den kemiska karaktären av detta ämne utan att använda en många mycket långa ord. Det är klassat som glykosaminoglykan (GAG), en grupp av kemikalier som också kallas mucopolysaccharides . Dessa är linjär kolhydrat kedjor upprepa subunits, varje subenhet är en molekyl består av två enkla sockerarter. I dermatansulfat dessa två sockerarter är iduronic syra (idua) och n-acetylgalaktosamin (GalNAc). Andra GAG inkluderar keratan sulfat, Chondroitin sulfat, och heparin.

Dermatan sufate kallas också beta-Heparin och kallas ibland Chondroitin sulfate B . Man trodde en gång vara en alternativ form av Chondroitin sulfat, en liknande molekyl som är den vanligaste GAG och även en viktig beståndsdel i brosk. De är nu anses vara olika kemikalier. Den Chondroitin sulfate molekylen innehåller glukuronsyra (GlcUA) i stället för iduronic syra. Förutom sin roll som en viktig beståndsdel i huden och andra organ, är dermatansulfat tros spela en roll i reparera såren , som reglerar blodets koagulation och hantera infektioner, även om dess roll i dessa processer har man inte förstått. Tillsammans med heparin och några andra kemikalier i samma familj, är det ibland injiceras som antikoagulantia.

dermatansulfat är också tänkt att spela en roll i en rad sjukdomar, bland annat tumörbildning, fibros, och olika developmental syndrom. Glykosaminoglykaner i allmänhet inte är vattenlösliga och kräver speciella enzymer för att brytas ner. Ibland individer har svårigheter att framställa dessa enzymer och GAG kan bygga upp i kroppen.

sjukdomar där detta inträffar kallas mukopolysackaridos störningar. Överdrifter dermatansulfat har förknippats med ben skador, hornhinneopacitet och blindhet, samt fysiska och psykiska störningar i utvecklingen. Mukopolysackaridos störningar ibland kan behandlas med benmärgstransplantation eller enzymersättningsterapi.

När dermatansulfat ansamlats i mitralis ventil i hjärtat, kan det leda till mitralis ventil framfall. Det är också tros spela en viktig roll i åderförkalkning, uppbyggnaden av plack i arteriella väggarna. Utredningen fortsätter i vilken roll den kan spela i andra sjukdomar i hjärta och hjärt-kärlsystemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.