Vad är Therocephalians?

Therocephalians ( "Beast-huvuden") var en utdöd underordning theriodont therapsids (perm /trias förfäder hos däggdjur) som var bland de dominerande djuren på jorden under mitten till slutet av Perm och början av trias fram archosaurs ( förfäder och släktingar till dinosaurierna) tog över ungefär 235 miljoner år sedan. Therocephalian fossil är daterade till mellan cirka 275 och cirka 235 miljoner år sedan. Stora skallar och tänder av therocephalians visar de var framgångsrika köttätare. Therocephalians hade några tidiga däggdjur-liknande egenskaper, inklusive päls och morrhår. Åtminstone vissa arter var varmblodiga. Minst en art ( Euchambersia ) har en maximal grop och räfflad caniform tänder, tyder på en gift körtel, vilket skulle göra therocephalians de tidigast kända giftiga ryggradsdjur. Den therocephalians ingick av den andra vågen av utvecklingen i Synapsida (däggdjur förfader) liv, ta över marken i mitten till slutet av Perm, som konkurrerar med och ersätta släktingar som hade förgrenat sig tidigare, exempelvis andra synapsids, inklusive den berömda pelycosaurs, som blev utrotad i mitten av perm. Therocephalians utvecklats på jorden under en tid då synapsids hade varit den dominerande landlevande djur för flera tiotals miljoner år, förskjuts den amfibie-dominerade faunan i karbon.

Therocephalians är unikt eftersom synapsids som började sin karriär som dominerande predatorer, toppade ekosystem för omkring tjugo miljoner år, knappt överleva den största massutdöende i historien om planeten (perm-trias utrotningshotade) , sedan gå vidare och se reptils rivaler (archosaurs) övervinna dem i ett evenemang som kallas "trias Takeover" de exakta orsakerna till som fortfarande är okända. Det kan ha något att göra med den tilltagande torkan på jorden under denna tid, som gynnar reptiler. Reptiler utsöndrar urinsyra istället för urea, en form av utsöndring som sparar vatten mer effektivt urea, som används av däggdjur idag och synapsids (inklusive therocephalians) vid tidpunkten.

Cynodonts, den trias förfäder hos däggdjur, var en annan underordning theriodonts rör therocephlians. Tillsammans utgjorde de båda grupperna mäktigaste Sen perm /Äldre trias rovdjur och allätare, motsvarande dagens Carnivora. Therocephalians skulle ha utfodrats med pareiasaurs, gräsätare anapsids (reptiler utan skalle hål, som sköldpaddor), som varierade i storlek från 60 cm (22 tum) till 3 m (10 fot), tapinocephalians (ton-sized synapsids med tjocka huvud), och stora dicynodonts (råtta-to-ox-sized therapsids som var bland de mest framgångsrika djur i omedelbar följd av Perm-trias utrotas, på vissa ställen står för 99% av alla ryggradsdjur faunas).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.