Vad är Smoke Point?

Smoke punkt är en term som hänvisar till den punkt där matolja börjar bryta ner och avger rök, eller rök. Vid denna temperatur, börjar oljan nedbrytning, avger en skadlig lukt, och ser bränd. Om oljan fortsätter att stiga i temperatur, kan man nå flampunkt, då det kommer att ta eld.

Matlagning oljor kommer från en mängd olika källor, med unika smaker, näringsmässiga fördelar och egenskaper uppvärmning sådan som rök poäng. Många andra faktorer kan också sänka flampunkten för olja, såsom förekomsten av främmande organiskt material, användning av salt, hur många gånger oljan har återanvänts, och huruvida produkten är en blandning av olika oljor. Mättade fetter-de som är fast i rumstemperatur-inklusive ister, smör, bacon och fett, börjar röka vid relativt låga temperaturer. Dessa produkter anses vara mindre hälsosamt, och bör endast användas till stek eller baka vid relativt låga temperaturer. En annan faktor som påverkar röken punkten av olja är den mängd av förfining och bearbeta den genomgår. Oraffinerad olja är allmänt kallpressad och inte utsätts för värme eller kemikalier. Som ett resultat, innehåller ofta organiskt material från källan, vilket sänker temperaturen där produkten kan användas effektivt i matlagning. Ett exempel på detta är oraffinerad rapsolja, som har en rök punkt på under 225 grader Fahrenheit (107,2 ° C), medan raffinerad rapsolja är ett utmärkt matolja med rök punkt på närmare 400 grader F (204,4 ° C ).

Olivolja finns i ett mycket brett spektrum av finesser och egenskaper, och är allmänt rankas av försurning och metoden för utvinning. Jungfruolja kallpressad och innehåller olivrester, vilket ger den en mycket mörkare färg. Det är populärt eftersom det är den mest potenta smak, men också den lägsta flampunkten, vilket begränsar dess användning som matolja. Det bästa sättet att använda jungfruolja sautering, som en dressing på sallader, i marinader, eller med doppning kryddor för bröd. Raffinerad olivolja har behandlats med värme och kemikalier som ger en klar färg och ger oljan en högre rök punkt.

Avocado olja, som har en rök punkt på 500 grader F (255 ° C), är en utmärkt källa till vitaminer och kan användas för matlagning, på sallader, med bröd, eller över grönsaker. Det är dyrare, dock, och är inte nödvändigtvis praktiskt för allmän matlagning. Rapsolja, även kallad rapsolja, är från en anläggning i rova familjen. Liksom avokado olja, med låg halt av mättat fett och en rik källa till viktiga omega-3 fettsyror. Rapsolja är billigare än avokado olja, och ett utmärkt val för stekning och allmänna matlagning.

När oljor med låg rök punkt är bra för sautering, låg temperatur bakning och slaktkycklingar, bör oljor väljs till stekning kan säkert nå temperaturer så högt som 375 grader F (190,5 ° C). Om djup fett stekning önskas, då oljan bör ha en rök punkt minst 450 grader F (232 ° C). Mat som är stekt vid högre temperaturer har en bättre struktur och absorberar mycket mindre fett än mat stekt vid lägre temperaturer. Majsolja, som också används i salladsdressingar och margarin, är ett bra val för djupt fett stekning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.