Vad är Schr? Dinger katt?

Det är viktigt att notera att ingen verklig katter, verklig eller superpositioned , har skadats vid skapandet av denna wiseGEEK artikel. (Internt skämt för fysik majors).

Erwin Schr? Dinger var samtida med andra framstående fysiker som Albert Einstein och Niels Bohr, trots att han var mer intresserad av ett relativt nytt område som kallas kvantfysiken . Kvantfysik i allmänhet gick mot mycket av det som Einstein och Bohr anses vara vetenskapligt faktum, vilket ledde till ett antal debatter på hög nivå mellan Schr? Dinger och Einstein. Ett av dessa argument innehöll en paradoxal tankeexperiment vi nu känner som Schr? Dinger's Cat , trots att katten var aldrig mer än teoretisk.

En av de inneboende problem med subatomära system är det svårt att mänsklig observation. Man kan anta att subatomära partiklar beter sig på ett visst sätt, men införande av ett mikroskop eller en kamera att följa dem i åtgärder kan negativt påverka den naturliga beteende av subatomära system. Detta skulle motsvara ett klassrum med elever ändrar sitt beteende när de upptäckte en dokumentärfilm besättning filmkamera i rummet. Samma sak händer när fysiker försöka observera mycket små objekt. "Schr? Dinger's Cat" i huvudsak är ett föremål lektion om problemen med att förlita sig på observationer enbart när det handlar om subatomära system. Schr? Dinger föreslog ett experiment där en levande katt skulle placeras i en bur på ena sidan av ett metallrör. Nära katten skulle vara en flaska innehållande giftig gas och en utlösningsmekanism. En vetenskapsman skulle innebära en mycket liten mängd av ett radioaktivt ämne i andra änden av röret. Detta radioaktivt material skulle sönderfall med en hastighet av en atom per timme, men chanserna för att det inträffar är fifty-fifty. Om en atom släpptes verkligen skulle detta leda till flaskan med giftig gas för att bryta och katten skulle dö. Ingen atomic förfall skulle innebära att katten bor. Efter att denna teoretiska röret var beseglat, ingen utanför observation skulle vara möjlig. Ingen skulle kunna checka in på "Schr? Dinger's Cat" för en hel timme. Efter 60 minuter har gått, frågan för försöksledaren skulle vara "Är Schr? Dinger katt levande eller döda?". Enligt Einsteins teorier skulle katten antingen död eller levande, med ingen medelväg. Först när röret öppnades och statusen för katten blev observerbara kan ett definitivt svar hittas. Einstein skulle antingen se en död eller levande katt, eftersom Gud inte spelar tärning med universum.

Under Schr? Dinger teori om kvantfysik, är dock katten egentligen i två olika stater samtidigt. En version av katten är död, men en annan är fortfarande lever. Detta är vägen subatomära system måste fungera lika bra, som utgör den paradox. En katt lever i makroskopisk system, där objekt antingen levande eller så gör de inte. Det finns ingen medelväg, till exempel en halv levande katt. Kvantumfysik kunde dock den teoretiska Schr? Dinger katt finns i olika stater, från helt levande till död och alla stadier däremellan. Alla dessa stater, så kallade superposition är möjliga resultat från experiment, men bara en kunde iakttas som gäller när forskare undersökte katten.

>

Schr? Dinger själv senare beklagade att han använde en katt som det potentiella offret i en paradoxal tankeexperiment. Hans ursprungliga punkten var att illustrera några av problemen med att observera subatomära system och dra slutsatser när lagen för observation kan förvränga resultaten. Genom att ta den paradox ur de mindre subatomära världen och flytta den till större makroskopiska världen, Schr? Dinger verkligen bevisa sin plats till Einstein och andra, men hans teoretiska objekt lektion skulle komma att bli känd som "Schr? Dinger's Cat".


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.