Vad är Rhynie Chert?

Rhynie chert är en fossil säng ligger nära byn Rhynie i Skottland. Det är berömd för innehållande exceptionellt bevarade fossil av några av de äldsta kända markbundna liv, både växter och djur (leddjur). Den Rhynie chert är daterade till tidig devon, ungefär 396 miljoner år sedan. Att bevara är så anmärkningsvärt att konturerna av enskilda celler kan iakttas när chert är polerad.

Chert är sedimentära bergarter som består av ett gytter av olika kvarts sorter. Vid Rhynie, det fossilförande skikt bildas när en varm källa släppt silicaeous vatten som steg och bevarat växter och djur in situ . Ekosystemet var mineraliserad i utmärkt skick, för oss att upptäcka 396 miljoner år senare. En modern exempel på detta skulle vara de varma källorna vid Yellowstone Park i USA.

Marken plantfossiler bevarade i Rhynie chert är den bästa och mest varierande av ålder, vilket gör chert en hörnsten i paleobotanik. Även landväxter, såsom alger och mossa, hade funnits sedan slutet av kambrium, ca 500 miljoner år sedan, har de diversifiera inte förrän silur, cirka 420 miljoner år sedan. Runt tiden för Rhynie chert kom de första plantorna med kärlvävnader. Kärlvävnader används för att färja vatten och näringsämnen runt i fabriker. Utan dessa anläggningar är i grunden mossor och nära släktingar, och kan inte växa mer än några inches tall. En del av växtsorter som finns i Rhynie chert omfatta Aglaophyton , Asteroxylon , Horneophyton , Nothia , Rhynia , Trichopherophyton , och Ventarura . Fem av sju släkten av landväxter från Rhynie chert innehålla kärlvävnad. Dessa anläggningar var mellan 15 och 40 cm (6 till 16 i) i höjd, små för idag, men stor för tiden. Plantorna hade omfattande underjordisk förgrenade nät av jordstammar, lökar täckt med rothår att absorbera näringsämnen. Det finns tecken på symbios med svampar i rötterna, en symbios som fortsätter i de flesta landväxter till denna dag. Växter utnyttja den större ytan i den lilla svamphyfer att absorbera näringsämnen, medan svampar ta en nedskärning av de näringsämnen för sin egen överlevnad.

Den leddjur ojordade med Rhynie chert är alla relativt små, och inkludera hoppstjärtar (Collembola), harvestmen (även känd som pappa långa ben), pseudoscorpions (tiny scorpion-som rovdjur), kallas kvalster (Acari), myriapods (förfäder tusenfotingar), små kräftdjur (i sötvatten portion), udda vattenlevande organismer Euthycarcinoids, och Trigonotarbids (utdöd släkt med spindlar). Inga bevingade insekter har hittats, men några visar härrör chracteristics förknippas ofta med bevingade insekter, så det är möjligt att insekten flygning utvecklats för miljontals år tidigare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.