Vad är Proxima Centauri?

Proxima Centauri är en röd dvärg i Alpha Centauri stjärnsystem som bär skillnaden av att vara den närmaste stjärna till solen. Upptäckten om stjärnans nära läge gjordes 1915, och det har varit ett ämne av intresse och ofta observation sedan dess. Vissa personer känner att när rymdfärder utvecklas till den grad att människor kan lämna solsystemet skulle Alpha Centauri stjärnsystem vara en logisk plats att besöka, och att Proxima Centauri vore nog den första hållplatsen, men det förefaller osannolikt att stjärnan skulle kunna stödja liv.

Röda dvärgar är stjärnor som är mycket mindre och svalare än solen, med Proxima Centauri med en diameter på ungefär en sjundedel av solens. Som en följd av sin storlek och relativa svalka, är de extremt dåliga, Proxima Centauri inte ens kan iakttas med blotta ögat, men det kan fångas på hög effekt teleskop. Denna stjärna är också klassificeras som en raket stjärna, vilket betyder att det slumpmässigt erfarenheter perioder med ökad ljushet.

Denna stjärna är omkring 4,2 ljusår från solen. Andra stjärnor i Alpha Centauri systemet är mycket ljusare, vilket kan göra det en utmaning att observera Proxima Centauri. Utrustning tillräckligt känsliga för att följa stjärnan och genererar data som kan användas för att räkna ut var det trädde i kraft först i början 20th century, och det var endast identifierat som en raket stjärna i 1951. Du kan få en uppfattning om var Proxima Centauri är om du råkar vara på södra halvklotet, som det visas i stjärnbilden Kentauren, Kentauren. Alpha Centauri systemet ser ut som en enda ljuspunkt för blotta ögat, vilket gör den ljusaste punkten i konstellationen. Eftersom röda dvärgar är så mycket svalare än solen, så ger de inte mycket hopp om livet. För att en planet i bana runt Proxima Centauri att uppehålla livet, skulle det vara mycket nära stjärnan, skapar en situation där det skulle vara synkron rotation. När planeter är synkron rotation runt stjärnor, ett ansikte av planeten alltid är vänd mot stjärnan, skapar en situation där hälften av jordens alltid i mörker. I ett annat exempel på tidvatten låsning, Jordens måne alltid har ett ansikte till jorden.

Om Proxima Centauri stöder planeter i en synkron rotation omloppsbana, skulle det vara en utmaning för livet att utvecklas på dessa planeter, eftersom det skulle ha att brottas med extrema temperaturer på båda sidor av planeten. Organismer på vår planet skulle också behöva ta itu med perioder av plötslig och extrem ljusstyrka varje gång stjärna flammat och göra livet på jorden ganska obekväm med all sannolikhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.